CE A DISCUTAT MINISTRUL MUNCII CU ECHIPA DE LA BANCA MONDIALĂ - PENSIILE, PRIORITARE
„Am avut astăzi o întâlnire constructivă cu o delegație a Băncii Mondiale condusă de către Anna Akhalkatsi – Country Manager România, temele de discuție fiind pensiile, salarizarea în sistemul bugetar și protecția socială.
Legea pensiilor reprezintă o prioritate. Reafirm că pachetul de pensii de serviciu/pensii din sistemul public va fi gata în timp util pentru ca România să transmită cererea de plată 3 din PNRR.
Pe legea salarizării există deja trei variante de lucru, iar Banca Mondială face estimări de impact bugetar. La final, toate cele trei variante vor fi prezentate Coaliției și Comisiei Europene pentru o decizie în consecință.
Lucrăm la o reformă a sistemului pentru a oferi o protecție reală și eficientă persoanelor vulnerabile. O urgență a momentului o reprezintă un nou sistem de avizare-verificare în teren a centrelor sociale”, a anunțat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, după întâlnirea cu echipa de la Banca Mondială pe reformele necesare în România.
CE PREVEDE NOUA LEGE A PENSIILOR, ÎN CE STADIU SE AFLĂ
- s-a format o echipă la Ministerul Muncii care se ocupă doar de noua lege
- o nouă formulă de calcul
- recalcularea dosarelor de pensie
- peste 80% dintre dosare evaluate și digitalizate
- creșterea punctului de pensie
- creșterea vârstei de pensionare
SURSA: REALITATEA PLUS
SCENARII PENTRU CREȘTEREA PENSIILOR DE ANUL VIITOR
indexarea pensiilor cu rata inflației
rata inflației pe anul 2022 - 16,4%
punctul de pensie - 1.785 de lei sageata in sus 2.081 de lei în anul 2024
pensia minimă - 1.125 de lei sageata in sus 16% - 180 de lei majorare - 1.305 de lei
pensie 1.550 de lei - sageata in sus 16% - 248 de lei majorare - 1.798 de lei
pensie 3.000 de lei sageata in sus 16% - 480 de lei majorare - 3.480 de lei
O echipă de la nivelul Ministerului Muncii, constituită prin ordin de ministru, lucrează pe calendar și deadline-urile ţintelor şi jaloanelor din PNRR pentru obține fondurile europene, a anunțat, luni, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.
Ministrul Muncii spune că Guvernul trebuie să îndeplinească țintele privind legea pensiilor, anume sistemul de contributivitate în cazul pensiilor speciale, lege care va fi analizată miercuri de CCR.
„Primul ordin pe care l-am emis în calitate de ministru are ca obiect constituirea unui task force, o echipă la nivelul Ministerului Muncii care nu face altceva decât să lucreze pe calendar, pe deadline-uri, pentru a fi foarte atenți în permanență cu ce avem de făcut pe țintele și jaloanele din PNRR. Ministerul Muncii înseamnă și bani dacă ne facem reformele la timp.
Mâine (n.r. azi) mă voi întâlni cu Banca Mondială iar joi voi avea o discuție cu Comisia Europeană. Va trebui să fim gata cu legea pensiilor pentru cererea de plată 3, atât cu așa-numitele pensii de serviciu, cât și cu pensiile de contributivitate. Suntem pregătiți în orice scenariu, inclusiv pentru cele de serviciu așteptăm decizia CCR de miercuri. Avem 3 scenarii posibile. Deja evaluăm indiferent care va fi decizia Curții”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu, luni, la un post TV.
Dispar 200.000 de posturi din sistemul bugetar
Ministrul Muncii - Simona Bucura Oprescu a prezentat obiectivele în ceea ce privește sistemul bugetar. Aceasta pledează pentru o abordare mai eficientă și economii semnificative la stat. Potrivit ministrului, măsurile vizează atât cheltuielile directe, cât și cele indirecte, cu scopul de a optimiza funcționarea instituțiilor și de a crește eficiența administrativă.
„Aceste posturi dispărând din organigramele instituţiilor şi în cazul unde se mai puteau face angajări, aceste angajări nu vor exista (…) Şi atunci ceea ce ne dorim este un aparat bugetar mai suplu şi mai eficient, astfel încât să existe undeva echilibru între ceea ce produc cei din mediul privat şi cheltuielile publice”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.