Ca să vezi ce viteză ai la internet poți să folosești aplicații ca Speedtest. Totuși, nu-i perfect și în special pentru România nu oferă cea mai clară imagine asupra performanței abonamentului tău. Din fericire, a fost relansată platforma locală prin care știi dacă primești de cât plătești sau nu. Aceasta a fost dezvoltată de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
Aceasta se numește Netograf și cuprinde o serie de aplicații (web, pentru Windows și macOS și pentru Android și iOS) prin care, pe scurt, vezi ce viteză ai la internet în România.
Cu ajutorul platformei te poți informa cu privire la calitatea internetului tău mobil, fix și așa mai departe. Testarea calității serviciului de acces la internet se face prin măsurarea conexiunii existente între echipamentul terminal al utilizatorului final și un server de test. Acest server e într-un nod de tip internet interexchange, în București.
Dacă există diferențe importante, permanente sau care se repetă la intervale regulate, poți beneficia de remedii potrivit legii și contractului. În definitiv, poți rezilia contractul, dacă furnizorul nu livrează așa cum te-ai aștepta și cum ți-a promis.
Totuși, înainte să te duci să-i reproșezi furnizorului de internet că ai viteză redusă pe Wi-Fi trebuie să ții cont însă că la o conexiune wireless intervin mai multe probleme: router, capacitatea acestuia, distanța față de el și placa de rețea din dispozitivul tău.