Acum, doar 0,2% din populaţie primeşte servicii medicale la domiciliu, faţă de 20%, câţi ar avea nevoie.
O femeie de 56 de ani, copleşită de boli cronice, primeşte ajutor de la una dintre asociaţiile care oferă îngrijiri medicale la domiciliu. O asistentă vine la ea, de aproape un an, în fiecare zi.
„Maria e ca un înger pentru mine, când ai nevoie de o vorbă bună, ea ştie cum să ţi-o spună, are grijă să umble să nu te doară”, spune pacienta, citată de Digi24.
„La patologia dânsei, obezitatea morbidă, faptul că are diabet insulino-dependent şi face hipoglicemie, mă cheamă destul de des. Nu este singura, din nefericire, sunt din ce în ce mai multe persoane şi mai tinere care au nevoie de îngrijiri medicale la domiciliu”, spune Maria Dumitrache, asistent medical social.
Studiile recente arată că peste 20% din populaţia României ar avea nevoie de îngrijire acasă şi numai 0,2% primeşte acest ajutor. În ţările europene, media este de 10 ori mai mare.
„Ar fi trebuit doar ca statul român, Guvernul României, să ia acest model, această experienţă, şi să creeze un sistem pe plan naţional ca să poată să beneficieze toţi românii, să aibă toată lumea egalitate de şanse, pentru că în acest moment sunt heirupist dezvoltate îngrijirile la domiciliu”, spune Măriuca Ivan, director general al Fundaţiei Crucea Alb-Galbenă.
Ideea a luat forma unui proiect la care au contribuit 58 de ONG-uri. Organizaţiile cer un sistem reglementat atât de Ministerul Muncii, cât şi de cel al Sănătăţii, în care să fie integrate servicii medicale, sociale, de consiliere şi informare. Toate acestea ar urma să fie decontate de Casa Naţională de Asigurări. Reprezentanţii guvernului spun că nu au bani.
„Este nevoie ca furnizorii de servicii sociale să acceseze fonduri europene”, spune Codrin Scutaru, secretar de stat în Ministerul Muncii.