În România, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 1,8% în octombrie, de la 2,1% în luna precedentă. Cu toate acestea, a fost a patra cea mai mare din UE, după Polonia (3,8%), Ungaria (3%) și Cehia. La polul opus, trei state au înregistrat rate anuale negative. Este vorba despre Grecia (- 2,%), Estonia (-1,7%) şi Irlanda (-1,5%).
În zona euro, rata anuală a inflației a rămas stabilă luna trecută, la -0,3%. Cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut scumpirile alimentelor, băuturilor alcoolice şi ţigărilor (plus de 0,38 puncte procentuale). În schimb, scăderea preţurilor la energie a şters 0,81 puncte procentuale din avansul inflaţiei.
Eurostat subliniază însă că inflaţia de bază (core inflation), respectiv ce rămâne după eliminarea preţurilor pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut cu 0,2%, la fel ca în septembrie.
Institutul Național de Statistică din țara noastră a informat că rata anuală a inflaţiei a scăzut la 2,2% în octombrie, de la 2,5% în luna precedentă. În perioada menționată, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,34%, serviciile - cu 2,85% și mărfurile nealimentare - cu 0,60%.
La finalul anului, conform estimărilor BNR, inflația ar urma să scadă la 2,1%.
Citește și: ”Florin Cîțu cere procurorului general ANCHETAREA declarațiilor PSD din timpul epidemiei COVID-19: AU INSTIGAT la nesupunere și subminare”