În motivarea Tribunalului Prahova, prin care a fost respinsă propunerea de arestare preventivă a celor 4 inculpaţi, apar argumente ce amintesc de discursurile negaționiste.
Astfel, judecătorul "nu poate avea în vedere concluzia exprimată de procurorul de caz potrivit căreia activitatea infracţională derulată de inculpaţi este de natură să pună în pericol inclusiv sănătatea populaţiei în condiţiile liberei circulaţii a celor pretins vaccinaţi", pentru că "nu există studii care să ateste că o persoană vaccinată nu ar mai putea deveni purtătoare a virusului şi nu l-ar mai putea transmite altor persoane".
De asemenea, magistratul a considerat că menținerea în arest a suspecților s-ar justifica "DOAR pentru valorificarea exemplarităţii în cadrul prevenţiunii generale şi mai puţin pentru reeducarea inculpaţilor“.
Decizia a fost luată în condițiile în care judecătorul n-a contestat niciuna din probe și a admis că rezultă suspiciunea rezonabilă în sensul comiterii de către inculpaţi a infracţiunilor pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală împotriva acestora, pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani.
Doi asistenți medicali din Valea Călugărească și un angajat al Spitalului Județean de Urgență Ploiești au pus la cale întregul mecanism ilegal de eliberare a certificatelor. Procurorii din Prahova au interceptat telefonic cadrele medicale inculpate în dosarul eliberării de certificate false de vaccinare. Oamenii legii au arătat că medicii foloseau termenul de "rețetă" atunci când se refereau la documentele care atestau imunizarea falsă.