O femeie de 51 de ani, din Târgoviște, care a fost diagnostică în urma cu două luni cu cancer la sân, a decedat după ce a băut substanță de contrast, recomandată de medicii unei clinici private, în vederea efectuarăă unui computer tomograf (CT).
Mai exact, doctorii care o aveau sub observație pe femeie i-au recomandat să facă o serie de investigații mai complexe, respectiv un CT.
Drept urmare, femeia s-a dus la o clinică privată și i s-a administrat substanța de contrast, care are rolul - în cazul unei invetigații radio-imagistice - de a scoate mai bine în evidență diferite structuri din corpul uman.
Femeia a început să tușească foarte tare și să respire foarte greu. Angajații clinicii private au sunat la ambulanță iar femeia a fost transportată la spital.
Din păcate, medicii nu au mai putut face nimic pentru ea, decesul fiind declarat în aproximativ o oră de când acesta a ajuns la spital.
"Anual se fac peste 75 de milioane de invesatigații cu substanță de contrast iodată. Exista și astfel de riscuri, chiar dacă ele au evoluat de a lungul timpului și, mai ales, reacția anafilactică... de la o forma severă.. infarct miocardic ..tuse anxietate , dificultati respiratorii. Pacinentul trebuie investigat in prealabil. Se pot face inclusiv teste cutanate.. Dacă nu se intervine imediat... se poate pierde o viață", a declarat, pentru Realitatea PLUS, medicul Tudor Ciuhodaru de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași.
Deocamdată nu se știe din ce cauză a murit pacienta, dacă avea alte probleme de sănătate sau dacă era alergică la substanța de contrast. Dacă va fi depusă o plângere în acest sens, oamenii legii vor deschide o anchetă.
Ce este substanța de contrast
Există tipuri de investigații de natură imagistică a căror acuitate este îmbunătățită prin intermediul de contrast. Aceasta se recomandă, în general, în radiologie, ecografie, computer tomograf (CT) și rezonanță magnetică nucleară (RMN).
Sustantele de contrast pot fi administrate oral și/sau intravenos, intraarterial, dar mai există și alte căi de administrare a lor.
Examinările CT care necesită administrarea de substanță de contrast sunt cele efectuate în regiunea toracelui, abdomenului și a pelvisului. Rareori este necesară utilizarea substanței de contrast în cazul investigațiilor CT la nivelul articulațiilor sau a coloanei vertebrale.
Folosirea acestor agenți este adeseori esențială în protocolul diagnostic al multor patologii, iar administrarea acestora se consideră a fi o practică sigură și eficientă când este realizată sub îndrumarea și supravegherea unui personal medical specializat. Chiar și așa, asemenea multor proceduri terapeutice medicale, există posibilitatea ca administrarea acestor agenți de contrast să genereze reacții adverse, unele dintre acestea având chiar caracter amenințător la adresa vieții, lucru pe care îl putem afla cu ușurință de pe site-urile clinicilor care efectuează astfel de investigații medicale.