UPDATE: Directorul INSEMEX Petroşani, George Găman, a făcut precizări, contactat de corespondentul MEDIAFAX, în privinţa extinctoarelor găsite în interiorul clubului Colectiv, spunând că alte două extinctoare au fost descoperite, în afara celui folosit, despre care a vorbit în declaraţia iniţială.
Dezvăluire șocantă. Patronii Colectiv ar fi refuzat materialul ignifug pentru că era prea scump
George Găman a declarat că în interiorul clubului Colectiv s-au descoperit, pe lângă un extinctor folosit, alte două extinctoare nefolosite, el apreciind că analiza probelor care vor fi făcute la Petroşani va dura circa două săptămâni.
”Colegii de la Criminalistică vor ridica probele pe care le-am indicat şi pe care ni le vor trimite la Petroşani după ce vor finaliza constatarea la faţa locului. Am găsit un extinctor folosit, s-a înţeles greşit, şi două nefolosite. În ceea ce priveşte materialele ignifuge folosite în interior, vom cerceta la Petroşani şi vom face teste şi pe materiale similare, să vedem viteza de ardere, gaze degajate. În funcţie de când vom primi probele, ca să facem ceva de acurateţe, cred că vom prezenta concluzii în circa două săptămâni, pentru că nu vrem să ne hazardăm în ipoteze”, a spus Găman.
Filmul tragediei care a îndoliat România. A început vineri, la 20.30 - VIDEO
Un expert din INSEMEX, institutul care va determina cauzele producerii incendiului, susține că în clubul Colectiv s-a folosit un singur extinctor în încercarera de a stinge flăcările care au cuprins, ieri seară, pereții localului.
Sâmbătă s-au prelevat probele necesare care vor constitui dovezi în acest dosar și au fost audiați cei trei acționari ai localului, urmând ca mâine să mai aibă loc o serie de audieri.
Tiberiu Nițu: S-a început urmărirea penală pentru omor calificat și distrugere calificată
Totodată, mâine se vor face și autopsiile celor care și-au pierdut viața în această tragedie.
Expertul nu s-a pronunțat cu privire la perioada în care se va finaliza această cercetare. Celelalte autorități implicate au părăsit, sâmbătă seară, locul incendiului.
”S-au găsit urme textile, urme de materiale arse, așteptăm să vedem ce tip de articole piritehnice au fost folosite. Am găsit un singur extinctor folosit. Focul a pornit de lângă scenă. Erau materiale de antifonare și pe tavanul clubului”, a declarat șeful echipei de cercetare din INSEMEX, George Artur Găman.
Fără autorizație de la ISU
Clubul în care a avut loc incendiul nu a avut niciodată autorizaţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Cu toate astea, localul avea drept de funcţionare de la Primăria Sectorului 4. Potrivit legii însă, astfel de autorizaţii pot fi emise abia după un aviz pentru securitate la incendiu, emis de pompieri.
Anunţul lipsei unei verificări a ISU a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat.
Prezent la faţa locului azi-noapte, edilul Sectorului 4 a susţinut că localul are autorizaţie. Cristian Popescu Piedone a menţionat însă că, administratorul localului a fost amendat acum zece zile pentru că a angajat personal necalificat.
Şeful Poliţiei Locale Sector 4 spune că autorizaţia primăriei se face pe bază de declaraţie pe propria răspundere.
Declaraţiile oficialilor sunt contrazise atât de specialişti, cât şi de lege.
"Primaria trebuie sa dea autorizatia generala de functionare si pe spatele acelei cereri sunt niste patratele de bifat printre care, daca primăria cere autorizația de securitate la incendiu trebuie sa o obtii. Ei se stiau cu o gramada de bube in cap daca venea un inspector acolo si vedea ce e acolo nu le dadea niciodata autorizatia. În mod normal aşa ceva nu avea voie să funcţioneze", a declarat Horia Matei Nicolescu vicepresedinte al Asociației pentru Securitate in Incendiu.
Legea prevede clar obligaţia ca, semestrial sau ori de câte ori este nevoie, consiliul local să analizeze şi să informeze ISU în ce priveşte capacitatea de aparare impotriva incendiilor a localurilor de pe raza sectorului.
Prea puține căi de evacuare
Arhitecţii mai spun că în situaţia unui local cu o capacitate de 500 de persoane este obligatorie existenţa a minim şase căi de evacuare. În local erau doar două, una dintre ele blocată.
Mai mult, trebuiau montate pe tavan şi sisteme de stingere a incendiilor.
Tot obligatoriu era ca, schema instalaţiilor de gaze şi electricitate, dar şi proiectul clubului să fie predate celor de la ISU pentru ca pompierii să ştie cum să intervină în caz de urgenţă.
Materiale ieftine și nepotrivite folosite în amenajarea clubului
Reprezentantul firmei care a realizat antifonarea clubului Colectiv spune că patronii spațiului au refuzat materialele ignifuge pentru că era prea scumpe.
Despre cum s-au antifonat pereţii clubului Colectiv dar şi despre materialele care s-au folosit la construcţia acestora a relatat într-o intervenţie telefonică administratorul firmei care s-a ocupat de antifonare.
"S-au folosit cele mai ieftine materiale", spune ŞTEFAN ŞUTO, administrator firmă antifonare.
"Noi am recomandat ca la toți clienții mai multe materiale și s-a ales varianta cea mai ieftină. S-a recomandat de la variante ignifugate până la burete cofrag. S-a ales o variantă și mai ieftină, buretele plan. Cel pus pe stâlpi nu știu cine l-a pus acolo și de ce l-a pus - cel piramdal, pe care îl vedeți în toate pozele", a spus Șuto pentru Realitatea TV.
"Buretele ăsta există în toate studiourile din România, dar nu am văzut pe nimeni să folosească efecte pirotehnice într-o încăpere unde există material inflamabil. Din păcate, patronii aleg ce e mai ieftin", a spus Șuto.
Oficialul firmei a mai spus că buretele nu arde foarte repede și a subliniat că patronii au spălat la un moment dat materialul. El a mai spus că un perete fals de lemn a fost aplicat de patroni pe tavan.
Mărturiile celor aflați la fața locului în momentul incendiului spun că acesta a izbucnit după ce buretele de pe un stâlp s-a aprins de la artificiile folosite în timpul concertului. Focul s-a extins apoi repede spre tavan.