UPDATE 12:00 Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a dispus efectuarea unei vizite la Penitenciarul Craiova, în cazul incendiului izbucnit astăzi în unitatea penitenciară.
Incendiul a izbucnit, marţi dimineaţă, în jurul orei 9. Mai multe echipaje de pompieri au intervenit şi au lichidat flăcările. În urma incendiului, deţinutul care a incendiat celula, un angajat al închisorii, dar şi un alt puşcăriaş din imediata apropiere a celulei incendiate au fost intoxicaţi cu fum şi au primit îngrijiri medicale.
Informaţii pe surse afirmă că unii dintre deţinuţi au fost imobilizaţi pentru că deveniseră violenţi. O anchetă este în desfăşurare pentru a se afla împrejurările în care a izbucnit incendiul, informează Realitatea TV.
Teroarea din închisorile româneşti. Bolnav de cancer, fără tratament
Un raport întocmit de Avocatul Poporului la finele anului trecut, arăta că persoanele private de libertate sunt agresate de angajaţii penitenciarelor sau de alţi condamnaţi şi trăiesc în condiţii improprii. În ceea ce priveşte centrele de reţinere şi arestare preventivă, amplasarea la demisol, în spaţii ale unor clădiri neizolate, neventilate corespunzător, cu emanaţii permanente de mirosuri, cu o umiditate ridicată, cu infiltraţii de apă care au dus la apariţia fenomenului de igrasie şi mucegai, constituie condiţii improprii ale funcţionării locurilor de detenţie şi în egală măsură pentru desfăşurarea activităţii cadrelor de poliţie, se arata în raport.
În centrele de reţinere şi arestare preventivă s-a observat amplasarea necorespunzătoare a camerelor de deţinere la nivelul demisolului clădirilor inspectoratelor judeţene de poliţie astfel încât ventilaţia şi aerisirea acestora era deficitară, iar iluminatul natural şi artificial insuficient. De asemenea, s-au remarcat şi lipsa grupurilor sanitare în unele camere, insuficienţa grupurilor sanitare, instalaţii sanitare care prezentau un grad ridicat de uzură şi amenajarea defectuoasă a toaletelor, folosirea WC-ului tip turcesc ca suport pentru spălarea corporală, gradul avansat de uzură al cazarmamentului, distribuirea neuniformă a materialelor igienico-sanitare, deficitul spaţiilor pentru depozitarea bunurilor personale, existenţa unor spaţii/curţi de plimbare subdimensionate, necesitatea igienizării unor spaţii de detenţie (dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare).
De altfel, la începutul lunii martie 2016, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, preciza că România ar putea fi obligată, printr-o decizie pilot a CEDO, să plătească aproximativ 80 de milioane de euro pe an amendă pentru condiţiile în care stau deţinuţii.