Un incendiu izbucnit, duminică, la izolaţia unei conducte de transport hidrogen de la Secţia Amoniac III a Combinatului Azomureş din Târgu Mureş a pus în alertă autorităţile, însă intervenţia rapidă a echipelor de pompieri aparţinând combinatului şi a celor militari a făcut ca zona să nu fie evacuată.
"La o conductă de hidrogen a apărut undeva o fisură, s-a aprins izolaţia, începutul de incendiu a avut loc undeva la 20 de metri deasupra solului, în momentul de faţă s-a oprit alimentarea conductei cu hidrogen iar incendiul a fost lichidat. Am avut resurse ISU şi de la Combinat, s-au luat măsuri de oprire a presiunii şi a instalaţiei, în momentul de faţă nu mai sunt probleme. Iniţial a fost oprită deschiderea Promenada Mall şi a staţiilor de carburanţi din zonă, am vrut să oprim şi circulaţia (pe Drumul European E60), dar nu mai sunt niciun fel de probleme. Acum, împreună cu cei de la Azomureş cercetăm cauza producerii incendiului. Nu am luat măsuri de evacuare, totul este sub control, din primul moment serviciul voluntar al Azomureş şi colegii noştri au luat măsuri la locul intervenţiei. Am alertat întreg efectivul unităţii, activităţile au intrat în normal şi la Mall şi la benzinării', a declarat pentru Agerpres, general Dorin Oltean, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă 'Horea' al judeţului Mureş.
Potrivit generalului Oltean, incendiul s-a manifestat pe izolaţia conductei pe circa 4 metri, iar ISU Mureş a intervenit cu 3 autospeciale cu praf.
Purtătorul de cuvânt al SC Azomureş SA Târgu Mureş, Ovidiu Maior, a declarat duminică, pentru Agerpres, că în urma incendiului izbucnit la izolaţia unei conducte de transport hidrogen de la Secţia Amoniac III a Combinatului s-a format o comisie de stabilire a cauzelor incidentului.
'În timpul opririi uneia dintre instalaţiile de pe platformă, pentru revizia anuală, s-a declanşat un incendiu. Au intervenit imediat pompierii din cadrul Azomureş, însă nu a mai fost nevoie de folosirea echipamentelor pentru că operatorii instalaţiei au redus cantităţile de hidrogen şi practic flacăra s-a stins de la sine. Conform procedurilor, a fost anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă 'Horea' al judeţului Mureş, care s-a deplasat pe platforma Azomureş, însă nu a fost nevoie de folosirea echipamentelor de stingerea incendiilor. În acest moment s-a format o comisie internă, împreună cu reprezentanţii ISU şi se verifică ce a dus la declanşarea acestui incident. Nu există victime, iar pagubele materiale urmează a fi estimate. Nu a existat niciun pericol pentru populaţie fiindcă acest incendiu a fost localizat foarte repede, operatorii instalaţiei reducând tot ceea ce putea să ardă ca şi hidrogen, iar flacăra s-a stins', a declarat Ovidiu Maior.
Acesta a spus că Azomureş este un obiectiv strategic important şi este obligatorie anunţarea ISU şi a afirmat că, având în vedere că instalaţia este complet automatizată, s-a putut interveni de la distanţă, de la camera de comandă.
' Este vorba de un control din camera de comandă, s-a acţionat conform procedurilor interne şi s-a acţionat de la distanţă. Urmează să stabilim cauza, vom avea în scurt timp şi un răspuns. Nu s-a pus problema evacuării platformei niciun moment', a precizat Ovidiu Maior.