Realitatea PLUS a intrat în posesia dosarului care a ajuns în instanță cu ajutorul căruia DNA vrea să obțină redeschiderea anchetei în acest caz.
În paginile documentului vedem cum, deși inspectorii ISU Prahova au constat încălcări grave cu privire la securitatea la incendiu, nu s-au rezumat decât la a scrie în rapoarte că au găsit nereguli nesemnificative, motiv pentru care au aplicat doar avertismente.
Nereguli grave în complexul turistic care a ars
(...) compresoare amplasate în spațiul de depozitare, (...) spațiile de depozitare nu ar fi fost separate de cele de producție, în vecinătatea stivelor de materiale din carton fiind amplasate utilaje pentru producția de pliante și recipiente cu adeziv, trapele de evacuare a fumului în caz de incendiu nu erau verificate, lipsind inclusiv registrul în care trebuiau menționate verificările periodice, deficiențe la sistemul de închidere al ușilor autoimate rezistente la foc.
SURSA: documentul procurorilor DNA
Mai mult, în document este menționat și modul în care erau acoperite aceste nereguli.
Procurorii DNA au constatat că, în schimbul bunavoinței, inspectorii au primit cutii cu sticle de vin pe care le-au băgat în mașina instituției, dar și o masă de protocol.
Consumație achitată de patron și sticle de vin oferite autorităților
(...) ar fi parcat autoturismul proprietate personală (...) pe strada Pompierilor din municipiul Ploiești, iar în prezența col. Dumitru Elisei Tiberiu ar fi încărcat o cutie cu sticle de vin primită de la reprezentanții societății sus menționate în autoturismul utilizat de acesta (...) la obiectivul Ferma Dacilor din localitatea Tohani, Dinicu Cornel, persoană despre care s-a susținut că ar fi administrat la data faptelor prin interpuși societatea în cauză, ar fi oferit, cu titlu de foloase necuvenite, contravaloarea consumației pentru masa de protocol
SURSA: documentul procurorilor DNA
În plus, adjunctul ISU Prahova și-a trimis acolo propria soție pentru a bloca controalele.
Procurorul militar care a verificat și a decis să claseze ancheta nu a făcut verificări ample, așa cum cerea procedura în astfel de cazuri.
Cum a făcut Cornel Dinicu avere din activitatea ilegală
În ciuda neregulilor grave de la Ferma Dacilor, patronului i s-a permis să-și continue activitatea. Potrivit procurorilor, în cei patru ani de funcționare ilegală, Cornel Dinicu a făcut un profit de aproximativ 5 milioane de lei.
”(...) raportat la evenimentele recente și actele aflate în dosarul cauzei, există indicii că pasivitatea în aplicarea normelor legale (...) a permis funcționarea activității de către societatea în cauză, aspect care a generat acesteia un folos necuvenit, constând în profitul de aproximativ 5.000.000 lei obținut în perioada 2019-2022”, se arată în documentul procurorilor DNA.
SURSA: documentul procurorilor DNA