Incendiul a fost anunțat în jurul orei 13.30, pentru misiune fiind alocate două autospecialele de stingere, o autospecială de primă intervenție și comandă, o autospecială pentru muncă operativă, un autocamion transport materiale, un microbuz, o ambulanță SMURD și 50 de pompieri.
„La sosirea echipajelor operative la fața locului, incendiul se manifesta prin mai multe focare, cu distanțe foarte mari între ele (circa 1 km). De asemenea, arderea a fost favorizată de condițiile meteo și de uscăciunea extremă a vegetației, fiind cuprinse de flăcări și două anexe gospodărești, cu riscul de propagare a focului la biserica din sat și la mai multe case aflate în proximitate.
Salvatorii au acționat cu prioritate pentru protejarea locuințelor și a bisericii (monument istoric), pe care le-au salvat din calea focului, iar pentru localizarea incendiului, s-au format mai multe dispozitive.
Din fericire, nu au fost înregistrate victime, însă până la această oră (19.30) au fost afectate peste 150 de hectare de teren.
Intervenția pompierilor este sprijinită de angajați ai primăriei și de săteni”, a declarat Roxana Mateuț, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.
Reprezentanții ISU Hunedoara au mai subliniat că doar în ultimele trei zile, pompierii militari au fost solicitați să intervină la 17 incendii de vegetație uscată, mărăciniș și litieră, care au avut loc pe raza localităților Orăștie, Baru, Simeria Veche, Tămășasa, Brad, Băiești, Vălișoara, Holda, Rovina, Rușor, Aninoasa, Vorța, Șoimuș și în proximitatea autostrăzii A1, km.333.
„În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii.
În condiții de vânt puternic sau temperaturi foarte de ridicate, cum este și această perioadă, astfel de situații pot deveni periculoase, mai ales dacă în apropierea zonelor de manifestare se află locuințe”, au puctat reprezentanții ISU Hunedoara.