”La ora actuala, avem patru copii cu SHU. Primul, cel mai grav, este fetita din Fetesti, care a ingerat sarmale si care va urma un tratament multa vreme. Cel de-al doilea copil din Fetesti pleaca astazi acasa. Evolutia lui a fost buna. Copilul de la Mioveni va face azi examenul cu rezonanta magnetica si maine va pleca acasa. Avem o fetita venita ieri de la alt spital si care are o forma incompleta de SHU”, a declarat medicul Mihaela Bălgrădean, de la spitalul ”Marie Curie”.
Aceasta a mai precizat că aceasta boala are manifestări unice, grave, însă nu se depistează acelaşi tip de bacterie în cazul tuturor copiilor. ”Partea comună a acestor copii este debutul cu diaree”, a subliniat aceasta.
Marți, Direcţia de Sănătate Publică din Argeş anunța că șapte angajaţi ai producătorului de lactate Brădet au fost depistaţi cu E.coli. Trei dintre ei au chiar tulpina care i-a îmbolnăvit pe bebeluşii cu sindrom hemolitic-uremic. Acelaşi tip de bacterie a fost găsit şi la unul dintre furnizori.
Sorina Honţaru, directorul DSP Argeş, a declarat că a fost identificată bacteria E.Coli patogen, având gena verotoxină, care provoacă apariţia SHU, la trei dintre angajaţii societăţii Brădet.
"Am informat Prefectura, am informat ministerul Sănătăţii şi pe toată lumea legat de rezultate. Aceasta este procedura", a declarat Sorina Honţaru, directorul DSP Argeş.
Ministerul Sănătăţii, însă, ţinea rezultatele testelor ”sub preş” de câteva zile. Şi, ca şi cum nu era de ajuns, scandalul brânzei cu E.coli s-a extins peste graniţă. Un copil român de 14 luni, care ar fi mâncat tot brânză produsă la Brădet, a ajuns la un spital din Florenţa.