Mai sunt doar trei zile până când angajaţii trebuie să îşi aleagă societatea care să le administreze fondurile de pensii private obligatorii.
Până acum pe piaţa românească sunt autorizate de către Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private 13 fonduri. Primele cotizaţii către sistemul de pensii private se vor face la 1 ianuarie 2008.
Statisticile arată că în acest an la pensiile private obligatorii se vor înscrie 3,5 milioane de persoane. La acest sistem de pensii, numit şi pilonul II, sunt obligaţi să adere până la sfârşitul anului, toţi angajaţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani şi la alegere cei care au până în 45 de ani. Cei care nu vor opta în următoarele patru luni pentru o astfel de societate vor fi distribuiţi aleatoriu de către Casa Naţională de Pensii.
O persoană nu poate participa, în acelaşi timp, la mai multe fonduri de pensii administrate privat şi nici nu se poate retrage din sistem. Fiecare angajat va cotiza cu câte 2% din venitul brut, iar suma plătită reprezintă o parte din contribuţiile aduse la sistemul pensiilor de stat. La vârsta de pensionare, contribuabilii vor primi înapoi cel puţin banii depuşi minus comisioanele de administrare a fondurilor.
Reprezentanţii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private sunt optimişti şi susţin că salariaţii pot primi sume mai mari decât cele depuse, întrucât societăţile de pensii private vor investi aceşti bani. În caz de deces, de suma respectivă vor beneficia urmaşii celor care cotizează.