O echipă de oameni de știință de la California Institute of Technology, a realizat un studiu care arată consecințele dezastroase pe care le va avea carbonul care se acumulează în atmosferă asupra planetei. Mai exact, specialiștii preconizează că acesta ca distruge stratul de nori stratocumulus, care este responsabil pentru răcirea planetei. Iar dacă acești nori dispar de pe cer, temperatura globală a planetei va crește într-un ritm fără precedent de repede.
Schimbarea climatică ar putea distruge planeta dacă nu se vor lua măsuri rapide
Potrivit calculelor efectuate de specialiști, atunci când concentrația atmosferică de carbon ca atinge 1.200 de părți pe milion (PPM), norii vor dispărea, iar lumea se va încălzi rapid. În aceste condiții, specialiștii vorbesc despre o extincție în masă similară cu cea care a avut loc acum 56 de milioane de ani în urmă.
Momentan, concentrația atmosferică de carbon este de 410 PPM. Însă dependența oamenilor de combustibilii fosili ar putea duce la o concentrație de 1.200 PPM înainte de finalul secolului acesta.
„Creșterea rapidă de temperatură ar face ca zonele din preajma ecuatorului să nu mai fie locuibile. Mai mult, aligatorii – care trăiesc de regulă în ape calde – ar putea să înoate fără probleme în Oceanul Arctic. Mai mult, multe specii de animale ar dispărea, iar în lume ar apărea fenomene meteo extreme, a declarat Michael Mann care este un specialist climatic. „Mai mult, creșterea nivelului mării ar fi atât de mare, încât ne-ar pune la grea încercare capacitatea de adaptare. Iar asta ar însemna sfârșitul civilizației umane în forma sa curentă", a conchis el.