Iaşiul a oferit lumii poate cele mai multe personalităţi, de la oameni politici, artişti, sportivi, până la scriitori şi inventatori.
Inginer, matematician şi profesor universitar, Ermil Pangrati s-a născut în Iaşi. Cu sprijinul lui Spiru Haret, el a contribuit la înfiinţarea Şcolii de Arhitectură. A fost, apoi, decan al Facultăţii de Arhitectură şi rector al Universităţii din Bucureşti, dar şi ministru al lucrărilor publice, în guvernul condus de Titu Maiorescu.
Din Iaşi provine şi Elena Lupescu, cea care i-a fost alături Regelui Carol al II-lea al României.
Aproape fiecare gospodină a avut în bucătărie o carte de bucate celebră. Cea semnată de Sanda Marin. Autoarea s-a născut la Iaşi, într-o familie din elita intelectualităţii regiunii. Pe numele său adevărat Cecilia Maria Simionescu, ulterior Zapan, aceasta a mai avut o pasiune: muzica, pentru care a urmat studii la Paris.
,,4 luni, 3 săptămâni, 2 zile" este filmul cu care regizorul ieşean Cristian Mungiu a câştigat marele premiu ,,Palme d'Or" la Festivalul de Film de la Cannes, în 2007.
Şi nu este singura peliculă cu care s-a remarcat. Mungiu a câștigat şi alte premii şi distincţii. În 2017, regizorul a primit Legiunea de Onoare în grad de cavaler, din partea ambasadoarei Franţei din Bucureşti.
Și modelul Catrinel Menghia s-a născut la Iaşi. Și-a început cariera la 16 ani și a pozat pentru reviste celebre. Catrinel Menghia vorbeşte fluent engleza, franceza, italiana şi germana.
Iaşiul l-a dat şi pe Dimitrie Gusti, creatorul sociologiei din ţara noastră. Academician, politician şi profesor este și fondatorul Muzeului Satului din Capitală. Şi matematicianul, astronomul şi pedagogul Spiru Haret provine din Iaşi. Acesta a fost de trei ori ministru al Educaţiei și este considerat cel mai mare reformator al şcolii româneşti din secolul al XIX-lea. Scriitorul Emil Gârleanu este, de asemenea, ieşean. Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale se află şi volumul ,,Din lumea celor care nu cuvântă", din anul 1910. Şi tot de aici provine şi medicul şi omul de ştiinţă George Emil Palade. În 1974, el a primit premiul Nobel pentru Medicină.