Astfel, au descoperit că explozia unor stele moarte care se află la o distanță mică față de planeta noastră, provoacă o serie de schimbări în atmosferă, precum distrugerea stratului de ozon.
„Suntem interesați cu privire la felul în care stelele care explodează afectează viața pe Pământ, și se pare că acum câteva milioane de ani au existat schimbări în rândul ființelor care trăiau pe atunci", a explicat Brian Thomas, de la Washburn University din Kansas, pentru Astrobiology Magazine. „Ar putea avea legătură cu această supernovă".
Stelele moarte - vinovate pentru dispariția mai multor specii de pe Pământ
Ca să înțeleagă mai bine acest fenomen, cercetătorii au analizat o stea cu o strălucire extraordinar de mare (sau o supernovă așa cum este numită), care a existat cândva între 2,5 și opt milioane de ani în urmă, la mai bine de 160 de ani lumină de Sistemul Solar.
Rezultatele analizei au arătat că particulele radioactive ale razelor cosmice nu au provocat o moarte instană a vieții de pe planeta noastră, ci una lentă. Se pare că aceste particule au rămas în atmosferă și au afectat speciile de animale vreme de sute de mii de ani.
Mai exact, distrugerea stratului de ozon a făcut ca ADN-ul speciilor de animale să altereze, ceea ce a dus în cele din urmă la dispariția acestora.
„Acest fenomen poate fi observat cu ajutorul fosilelor de acum 2,5 milioane de ani. Un exemplu pe care l-a oferit sunt animalele din Africa, care au trecut de la existența în păduri la cea pe pășuni", a declarat Thomas, cerecetător la Washburn University din Kansas.