Potrivit unui comunicat al IGSU transmis, duminică, AGERPRES, pompierii au deblocat mai multe autovehicule înzăpezite, degajat 48 de copaci, 6 stâlpi de electricitate şi mai multe cabluri electrice, care au avariat 11 autoturisme, 3 case, 13 imobile şi o anexă gospodărească din judeţele Alba, Arad, Argeş, Bihor, Brăila, Buzău, Caraş Severin, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Hudenoara, Mureş, Sălaj, Sibiu, Timişoara şi Tulcea.
Traficul rutier este blocat pe un tronson de autostradă (A1 Sibiu-Deva, tronsonul Boiţa-Cunţa), 3 drumuri naţionale şi 7 drumuri judeţene şi este restricţionat pe alte trei drumuri naţionale. Pentru remedirea situaţiilor, autorităţile competente acţionează constant cu utilaje de deszăpezire şi material antiderapant.
Traficul maritim şi fluvial a fost suspendat în toate porturile, inclusiv în Bara Sulina din cauza vântului puternic, iar traficul aerian a fost parţial afectat (fiind înregistrate întârzieri la 3 curse).
Ministerul Afacerilor Interne anunţă că peste 10.000 de angajaţi cu aproximativ 6.500 de mijloace tehnice, sunt pregătiţi să intervină şi duminică în sprijinul cetăţenilor şi al autorităţilor administraţiei publice locale din cele 18 judeţe afectate de fenomenele meteorologice nefavorabile.
Pentru optimizarea misiunilor de răspuns, în zonele afectate de vremea severă, au fost luate următoarele măsuri:
- menţinerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace şi echipamente, pentru asigurarea acţiunilor de răspuns, astfel încât, la ordin, manevra de forţe şi mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp
- asigurarea permanenţei la nivelul autorităţilor locale din zonele aflate sub incidenţa codurilor de vreme rea
- activarea Centrelor Judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei parţial prin operaţionalizarea Grupelor Operative la nivelul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din 14 judeţe (Alba, Argeş, Brăila, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Prahova, Sibiu şi Vâlcea)
- realizarea manevrei de forţe şi mijloace la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă prin suplimentarea capabilităţilor de la ISU Constanţa cu 2 şenilate din cadrul ISU Giurgiu şi USISU Ciolpani, respectiv 2 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple din cadrul ISU Bucureşti-Ilfov.
La acest moment se intervine în judeţele Alba, Argeş, Bihor, Brăila, Buzău, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Galaţi, Gorj şi Sibiu pentru deblocarea mai multor autoturisme blocate în zăpadă, pentru degajarea copacilor căzuţi pe carosabil, cât şi pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil.
Pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă cauzate de manifestarea fenomenelor meteo periculoase în zonele vizate de vremea nefavorabilă, forţe ale Ministerului Afacerilor Interne (pompieri, poliţişti, jandarmi), precum şi personal specializat din cadrul Administraţiei Drumurilor se află în teren pentru remedierea situaţiilor apărute.
Având în vedere că mai multe judeţe din sud-est, nordul şi centrul ţării se află sub atenţionare meteorologică până duminică la ora 20,00, situaţia este în dinamică, iar evoluţia acesteia va fi atent monitorizată pentru dispunerea imediată a măsurilor care se impun, astfel încât situaţiile de urgenţă înregistrate să fie gestionate în mod eficient, mai menţionează comunicatul IGSU.
Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţa pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro şi aplicaţia de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store şi Google Play.