Unii cercetători susţin că această băutură slab alcoolizată şi-ar avea originea în Babilon. La vremea aceea, cu peste 4000 de ani în urmă, se ştia că licoarea grăbeşte vindecarea rănilor, ajută la redobândirea poftei de mâncare şi a poftei de viaţă, în general, fiind un remediu contra sterilitătii şi impotenţei. Alţi cercetători au concluzionat că hidromelul şi-ar avea originea în India, fiind mai vechi de 6.000 de ani.
În zilele noastre, cercetările arată că hidromelul este un adevărat cocteil de vitamine, enzime şi hormoni naturali, care au că efect relansarea activităţii hormonale şi o acţiune reintineritoare certă, aceasta datorându-se compoziţiei deosebit de bogate a mierii.
Hidromelul se poate prepară simplu, şi acasă, respectând cantităţile şi timpul de macerare. Într-o sticlă sau un borcan de un litru se pun opt linguri de miere de albine polifloră lichidă şi o jumătate de linguriţă de polen de albine peste care se toarnă apă plata sau apă de izvor. Vasul se închide ermetic şi se lasă la macerat, la temperature camerei, timp de două zile, agitându-se de trei, patru ori pe zi.
Băutură care rezultă are un gust plăcut, acrişor şi acidulat, uşor alcoolizat, cu efecte stimulente nervoase, tonice şi chiar euforizante. Se beau două, trei pahare pe zi, de preferinţă pe stomacul gol.