Hans Hedrich este unul dintre premianţii ediţiei trecute a Galei cu campania "Păstraţi patrimoniul! Nu-l demolaţi!". Povestea acestei campanii este una a României actuale, replicate la nivel micro, dar aici cu final fericit.
În satul Criț era o casă, inclusă în lista de patrimoniu. Toate acestea sunt la trecut pentru că un investitor, deși s-a angajat în reconsolidarea clădirii a făcut să se întâmple un accident – a demolat imobilul și a pus fundația pentru un motel. Hans Hedrich, însă, a stârnit o campanie publică ce a pus presiune pe autorități. În timp record, acestea au constatat ilegalitatea demolării și au sistat lucrările.
Monumentele istorice, în România, par sănu fie treaba nimănui cu excepţia cazului în care terenul de sub ele devine atractiv pentru investitorii imobiliari. Cele câteva organizaţii neguvernamentale şi grupuri de cetăţeni preocupate de demolările din ce în ce mai dese din ultimii ani ajung în instanţăpentru a face dreptate patrimoniului cultural, însă, de cele mai multe ori, e prea târziu şi foarte rar autoritățile își fac treaba. Un astfel de caz de demolare a patrimoniului cultural, dar cu final neaşteptat vine din satul Criţ, comuna Buneşti, judeţul Braşov. Aici, datorită acţiunilor unui grup de cetăţeni, finalul de mai sus s-a schimbat.
În 2011, fundaţia unui om de afaceri a cumpărat casa parohială evanghelică din satul Criţ, parte din ansamblul clasat monument istoric din centrul satului. Cumpărătorul a promis căo va renova şi utiliza în scopuri non-profit. Sub pretextul unui accident, însă, în 23 august 2012, casa parohialăa fost demolată. O mânăde cetăţeni, printre care şi Hans Hedrich de la Organizaţia Sighişoara Durabilă, nu s-au resemnat în faţa faptului împlinit şi au început să ceară pedepsirea vinovaţilor.
Pentru a-şi susţine cauza, au documentat fotografic amplasamentul, au făcut publice toate datele şi au redactat un „kit de acţiune”, astfel încât toți cei interesaţi şi dornici săli se alăture în campanie săo poatăface. Modelele de reclamaţie au fost instrumentul folosit de cei mai mulţi cetăţeni, iar reclamațiile au luat calea instituţiilor responsabile: Inspectoratul de Stat în Construcţii, Consiliul Judeţean Braşov, Consiliul Local Buneşti, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Braşov, Direcţia de Criminalistică Braşov, Direcţia Judeţeanăpentru CulturăBraşov etc.
În data de 13 septembrie 2012, instituţiile responsabile sesizate au organizat o comisie interdisciplinarăde control care a confirmat atât demolarea ilegală, cât şi începerea construirii unui motel pe amplasamentul fostei case parohiale. Mai mult, comisia a luat decizia depunerii unei plângeri penale împotriva persoanelor responsabile de aceastăinfracţiune şi sistarea oricăror lucrări.
Lucrurile nu se vor opri aici, căci şi această decizie, ca orice altă decizie publică, trebuie monitorizată. Hans şi prietenii lui, cetăţenii, vor monitoriza cursul dosarului penal și vor alerta publicul larg și autoritățile cu privire la pericolul în care se aflămonumentele istorice şi patrimoniul cultural.
_________
Cea de-a V-a ediție a Galei Premiilor Participării Publice organizată de CeRe va aduce iar pe scena cele mai curajoase și perseverente organizații, alături de instituţii publice transparente şi responsabile.
Pentru a intra în competiție, completați formularul atașat până la data de 20 ianuarie 2014 și îl trimiteți pe e-mail la depozite@ce-re.ro, pe fax la 031 10 50 756 sau prin poștă la adresa str. Petru Maior nr.9, sector 1, București 011261.
Linkuri directe:
- Formular: http://www.ce-re.ro/g3p/files/Formular_G3P2014_distributed.pdf
- Ghid de completare a formularului: http://www.ce-re.ro/g3p/files/ghid_g3p_5.jpg
- Mai multe despre primele patru ediții ale Galei Premiilor Participării Publice și despre proiectele premiante: www.ce-re.ro/g3p.
Pentru informații suplimentare: e-mail: depozite@ce-re.ro, telefon 031 1050 755, persoană de contact Sinziana Dobre.
Ediţia a V-a a Galei Premiilor Participării Publice este realizată în parteneriat cu: Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP), Universitatea Babes-Bolyai, Institutul Aspen România, Ambasada Republicii Cehe în Bucureşti, Romanian-American Foundation.