După ce videoclipurile și fotografiile de la căsătoria tradițională a influentului preot Nuumo Borketey Laweh Tsuru XXXIII, au devenit virale pe rețelele de socializare, acestea au declanșat reacții și critici.
Nuumo Borketey Laweh Tsuru (dreapta) și soția sa de numai 12 ani
Ca lider spiritual, preotul se numără printre cei mai înalți lideri tradiționali ai comunității. El face sacrificii în numele comunității, se roagă pentru protecția comunității, impune practici culturale și conduce rituri tradiționale în timpul unor evenimente precum instalarea șefilor tradiționali.
Femeile prezente la ceremonie au sfătuit-o pe fetiță de 12 ani să se îmbrace provocator, să fie gata să fie soție și să folosească parfumuri pentru a fi mai atrăgătoare pentru soțul ei.
Criticii susțin că astfel de declarații înseamnă că această căsătorie este mai mult decât ceremonială, cerând autorităților să dizolve uniunea și să-l investigheze pe preotul Tsuru, care deține titlul de „Gborbu Wulomo”, mare preot tradițional.
Mulți ghanezi au condamnat uniunea, la care au participat o duzină de lideri comunitari.
Liderii comunității indigene Nungua, căreia ii aparțin atât mireasa, cât și preotul, au apărat căsătoria, respingând criticile ca fiind ignorante.
Fata ar urma să fie supusă unei a doua ceremonii obișnuite pentru a o pregăti pentru responsabilitățile conjugale, inclusiv pentru a avea copii. Tsuru a spus că fata a început ritualurile pentru a-i deveni soție în urmă cu șase ani, dar procesul nu a interferat cu educația ei.
În timp ce legea ghaneză recunoaște căsătoriile obișnuite, interzice căsătoriile copiilor deghizate în practici culturale. Vârstă minimă legală pentru căsătorie în Ghana este de 18 ani.
Ratele căsătoriilor copiilor au scăzut în Ghana, dar practică încă persistă. Aproximativ 19% dintre fetele din Ghana sunt căsătorite înainte de a împlini vârstă de 18 ani, iar 5% sunt căsătorite chiar înainte de a împlini 15 ani, potrivit ONG-ului Girls Not Brides.