UPDATE. Ministerul Finanţelor a publicat pe site-ul propriu Proiectul Ordonanţei de urgenţă privind acordarea unor facilităţi fiscale (vezi documentul aici).
Firmele cu datorii bugetare restante la 30 septembrie 2015 vor putea plăti sumele principale până la 31 martie 2016 fără să mai achite și penalitățile de întârziere, conform unui proiect obținut de Profit.ro, dar vor acoperi dobânzile aferente până la 30 iunie 2016.
Scutirea va fi aplicată de Guvern pentru a crește încasările bugetare, a stimula firmele la achitarea voluntară a datoriilor și a diminua arieratele bugetare. Documentul urmează să fie analizat în scurt timp de Guvern.
"Se propune instituirea unei măsuri conjuncturale de acordare a unei facilități fiscale prin care se urmărește stimularea achitării voluntare de către contribuabili a obligațiilor de plată restante la buget, maximizarea încasărilor bugetare, stimularea mediului economic și, respectiv, diminuarea arieratelor bugetare, aspect de care beneficiază întreaga societate", se spune în proiect.
Conform sursei citate, pentru datoriile principale la bugetul general consolidat, restante la 30 septembrie 2015, inclusiv și administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală, penalitățile de întârziere aferente vor fi anulate dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:
- toate obligațiile de plată principale restante la 30 septembrie 2015, inclusiv, administrate de organul fiscal central, sunt achitate până la data de 31 martie 2016 inclusiv; dobânzile aferente, stabilite prin decizii comunicate până la data stingerii obligațiilor de plată principale, sunt plătite până la data de 30 iunie 2016 inclusiv; sunt stinse până la termenul din Codul de Procedură Fiscală și dobânzile stabilite prin decizii comunicate după data plății datoriilor.
În prezent, contribuabilii datorează pentru plata cu întârziere a obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat sau bugetelor locale dobânzi şi penalităţi de întârziere ori majorări de întârziere, după caz. Penalităţle de întârziere sunt calculate ca procent din obligaţia principală în funcţie de întârzierea la plata acestora faţă de scadenţă.