România are o economie care încearcă să-i prindă pe alții din urmă și este inevitabil ca "într-o asemenea economie ai o inflație mai mare", spune Isărescu:
"Dacă se mai reduce TVA, se duce (inflația n.r.) sub 2%, cum am ajuns la inflația negativă în 2016 și 2015. În lipsa unor asemenea decizii este o economie de catching up, care aleargă să-i prindă pe alții din urmă. Într-o asemenea economie ai o inflație mai mare. Majorările de salarii în servicii sunt inevitabile, te duci către o zonă unde serviciile sunt mai scumpe. Nu va fi o egalizare de azi pe mâine și ține indicele preturilor de consum sus. Vom fi 10 ani în această postura de a alerga să recupereze decalajele", a afirmat guvernatorul BNR, citat de Hotnews.
BNR menține prognoza de inflație pentru finalul acestui an la 3,5%, dar a modificat în sus pe cea cu privire la anul 2019, cu 0,2 puncte procentuale, la 2,9%.
RAPORTUL DESPRE INFLAȚIE prezentat de Mugur Isărescu joi poate fi văzut în detaliu AICI
Mugur Isărescu, a declarat, marţi că, rata anuală a inflaţiei îşi va continua tendinţa descedentă, în următoarea perioadă, în următoarele luni.
Din datele preliminare ale Băncii centrale şi care vor fi confirmate săptămâna viitoare de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei va coborî spre limita de 3,5%, a mai declarat Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, în cadrul briefingului de presă de după şedinţa de politică monetară din 6 noiembrie.
Potrivit datelor publicate în 10 octombrie de Institutul Naţional de Statistică, rata anuală a inflaţiei în luna septembrie a scăzut uşor la 5,03%, de la 5,1% în august, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 6,55%, cele alimentare cu 4,44%, în timp ce serviciile au înregistrat un avans de 2,54%
Rata medie lunară a inflaţiei în primele nouă luni din acest an a fost de 0,3%, faţă de 0,1% în perioada similară din 2017.
La începutul lunii august, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere la 3,5%, de la 3,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an.