Premierul Mihai Tudose se află pe o stradă cu sens unic, consideră Cozmin Gușă, fiind obligat să pună în aplicare un program de guvernare pe care l-a preluat și care înseamnă multe sacrificii din punct de vedere administrativ și economic.
"Din nefericire, Guvernul actual trebuie să meargă pe o anumită linie, că așa a fost formatat bugetul. Eu nu sunt atât de pesimist legat de guvernare, vorbind strict despre actele guvernării Tudose. Îl cunosc pe Mihai Tudose de mulți ani, mai precis din 2000, este un tip foarte precis și harnic, dar are o mare dificultate că trebuie să pună în aplicare un program de guvernare pe care l-a preluat și care înseamnă multe sacrificii din punct de vedere administrativ-economic și anumite soluții sofisticate pe care trebuie să le ia în această toamnă și la începutul anului viitor, ca să asigure flotabilitatea și trendul ascendent, pentru care nu cred că este asistat. El are știință de carte, a fost ministrul Economiei, citește mult, nu poate să își strige disperarea pentru că a acceptat să fie prim-ministru, trebuie să meargă înainte, e pe o stradă cu sens unic. Eu în continuare gândesc pozitiv în ceea ce-l privește pe Tudose, extrăgându-l din marasmul luptei politice din interiorul PSD. În interiorul PSD este o luptă ca în "Șapte păcate", care pe care, sunt niște tabere...", a declarat consultantul politic la emisiunea realizată de Octavian Hoandră.
Potrivit lui Cozmin Gușă, Mihai Tudose are un avantaj față de restul politicienilor români: nu se agață de de putere. "Tudose nu ține de putere, nu a avut nevoie de șofer și bodyguard niciodată, e tot cu țigara, cartea și cu cafeaua... Mi se reproșează că nu ofer sufiente aspecte pozitive în intervențiile mele. Uite, o fac acum: îmi mențin pariul meu pe o guvernare în interes national a lui Tudose, lucru care ar fi o premieră. Și știu ce spun, îi cunosc pe toți foștii prim-miniștrii de după 1989, îi știu în detaliu. O guvernare în interes national, sună rușinos ce spun acum, ar fi o premieră după 28 de ani de la căderea comunismului", a precizat consultantul politic.
Cozmin Gușă a explicat de ce România nu se află pe hartă din punct de vedere economic: "România este luată ca o bucată de lemn neprelucrat, nu este un mobilier pe care poți să-l evaluezi, să-l cotezi", iar acest fapt se datorează devalizărilor care au avut loc în perioada de tranziție și post-tranziție.
"Este o bucată de lemn neprelucrat, pentru că nimeni nu a avut acest interes. Noi nu am negociat privatizările, le-am oferit pe gratis. Am dat și infrastructura economică și piețele contra protecție personală pentru politicienii iresponsabili, iar cei din exterior au profitat. Eu am generat o adevărată campanie, în 2005-2006, înaintea integrării, când militam public sub stindardul "În Europa, dar nu așa!" Mi-am dat seama că interesul europenilor era să ne câștige piețele, interesul austriecilor era să ia sistemul bancar și Petromul, iar noi le dădeam pe gratis, ca tâmpiții...", a povestit Gușă în cadrul emisiunii "Realitatea Românească".
De ce să curgă banii în afara țării, când nu avem spitale, școli, autostrăzi?
Consultantul politic a apreciat ca binevenite declarațiile premierului Tudose despre profiturile nedeclarate ale băncilor, care scurg în acest fel banii în afara țării și scapă de plata taxelor pe plan local.
"Acea abordare a deschis ochii românilor asupra rapacității sistemului bancar international, care nu a fost tamponat de către nimeni până acum. Dacă ar știi oamenii cum este folosit capitalul financiar românesc pentru creșterea profilului băncilor-mamă ale sucursalelor din România... Este mai mult decât contractele false de consultanță pe care firmele multinaționalele le fac cu companii din afară ca să scoată profitul din România", a arătat invitatul lui Octavian Hoandră.
Cozmin Gușă a amintit, în acest context, cazul fostului ambasador al SUA la București, Mark H. Gitenstein, care a ajuns în fruntea Fondului Proprietatea, fond care deține cele mai profitabile participații din economia românească și care își distribuie cea mai mare parte din profituri în afara României.
"Când erau cel mai bucuroși ambasadorii? Când aveam un președinte culpabil. Este cazul cu Ion Iliescu sau cu Băsescu... Crede lumea că am ceva cu fostul ambasador al SUA la București, Gitestein, nu am nimic cu el, dar i-am urmărit parcursul. În afară de a se răsti la conducători din statul roman, iar ei stăteau ca mielușeii în fața lui, nu a făcut nimic altceva.. Apoi l-am văzut în fruntea Fondului Proprietatea, care are cele mai profitabile participații din economia românească. Banii acestora se scurg în afara țării în proporție de mai mult de 60% ca profit. De ce să curgă banii în afara țării, când nu avem spitale, școli, autostrăzi? De ce să nu-i folosim aici? Nu am nimic cu dl Gitestein, dar i-am urmărit parcursul și nu este unul care să-l onoreze pe reprez unei democrații la care eu țin, democrația SUA, unde eu m-am școlit", a explicat consultantul politic la Realitatea TV.