Una dintre şcolile neautorizate de ISU e în Bacău. Abia după tragedia din clubul Colectiv conducerea s-a mobilizat.
"În momentul de faţă nu avem autorizaţie PSI. Suntem în curs de obţinere a autorizaţiilor. S-a spus la un moment dat că şcolile construite înainte de apariţia legii din 2007 nu au nevoie de autorizaţie pentru că a fost emisă în momentul construirii. Acum am înţeles totuşi că suntem obligaţi să obţinem acea autorizaţie", a afirmat Costel Cutor, director Şcoala "Traian" Bacău.
Autorităţile se întrec să liniştească populaţia.
"Asta nu înseamnă că unităţile respective de învăţămâne nu sunt în siguranţă şi nu asigură protecţie în caz că sunt situaţii de urgenţă", a explicat Andrei Grecu, purtător de cuvânt ISU Bacău.
Doina Marinov, purtător de cuvânt ISJ Bacău, a afirmat că în general şcolile au minimul necesar, ceea ce le conferă siguranţă elevilor. "În fiecare şcoală sunt două ieşiri, prin structura tradiţională cu intrare pentru profesori şi cea pentru elevi. Există şi extinctoare", a precizat aceasta.
Părinţii nu sunt însă de aceeasi părere. "Dăcă nu au avizele, probabil că trebuie închise, pentru că se pune în pericol viaţa copiilor", a spus un părinte.
În judeţul Argeş doar o şcoală din 14 are actele necesare de la inspectorii ISU.
"Toate unităţile de învăţămâne dinainte de '89 au fost autorizate pe vechile reglementări. Nu au nevoie dacă nu au adus modificări", a declarat Constantin Diaconu, ISU Argeş.
Situaţia e asemănătoare şi la învăţământul superior. "Avem câteva spaţii la care am operat modificări. De ce nu am cerut autorizaţie PSI? Pentru că la momentul emiterii certificatului de urbanism acest lucru nu era necesar", spune Bogdan Nistor, purtător de cuvânt Universitatea Dunărea de Jos Galaţi.
Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al învăţământului, declara în acest weekend că mai puţin de un sfert din şcolile din ţară au avize de la pompieri.