Gheorghe Coman a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu ştie unde trebuie să se predea, la Buzău sau la București.
"O să mă predau, nu am ce să fac. Acum sunt pe drum, pe la Urziceni, veneam către Buzău și am aflat vestea. Nu știu unde să mă duc, trebuie să-mi sun avocatul și să văd unde mă predau, n-am idee eu cu chestiile astea. Mă predau nu se pune problema, dar nu știu unde. Dacă vin la Buzău, mă țin ăștia aici? Sănătate. Dumnezeu e deasupra", a declarat, marți seară, deputatul Gheorghe Coman.
La rândul său, avocatul lui Coman, Bogdan Vlad, a declarat că nu a fost încă emis mandatul de arestare pe numele deputatului, motiv pentru care i-a recomandat acestuia să meargă acasă, "pentru că Poliția va veni acolo".
"Mandatul de arestare nu a fost emis, este o procedură care durează. I-am recomandat domnului Coman să meargă acasă pentru că Poliția va veni acolo. Acum, dacă se predă, dacă merge la o secție de poliție nu are cum să fie reținut pentru că nu a fost emis încă mandat de arestare pe numele său", a declarat avocatul lui Gheorghe Coman.
Reprezentanții Poliţiei Judeţene Buzău au declarat că, până la ora transmiterii acestei știri, la sediul instituției nu s-a primit un mandat de arestare preventivă pe numele lui Gheorghe Coman, precizând că nu este cert dacă pentru arestarea deputatului vor trebui să acționeze polițiștii buzoieni sau cei de la IGPR.
Deputatul Gheorghe Coman, acuzat de folosirea influenţei funcţiei de conducere din partid pentru obţinerea de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, potrivit unei decizii definitive luate marţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
În primă instanţă, un complet de trei judecători de la ICCJ a respins, în 27 decembrie, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de arestare preventivă a lui Coman, dispunând ca acesta să fie cercetat în libertate, dar cu interdicţie de a părăsi ţara. Această decizie a fost contestată atât de procurorii anticorupţie, cât şi de avocaţii lui Coman.
Marţi, în faza de recurs, completul de cinci judecători al instanţei supreme a decis arestarea preventivă a lui Coman, hotărârea fiind definitivă.
Potrivit DNA, deputatul a fost prins în 19 decembrie, după ce a fugit cu maşina la momentul flagrantului. Gheorghe Coman a fost dus atunci la sediul DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti, unde a stat peste trei ore.
Procurorii au arătat că Gheorghe Coman şi-a stabilit un cerc relaţional format din persoane care ocupau funcţii de conducere în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice atât la nivel central, cât şi la nivel local, printre demnitari şi lideri politici. Deputatul intermedia prin aceste persoane rezolvarea unor interese private vizând, în principal, sprijinul politic pentru accesul în funcţii publice importante.
Potrivit anchetatorilor, Gheorghe Coman făcea aceste lucruri în schimbul unor servicii, precum: asigurarea sprijinului financiar sau a produselor specifice cu ocazia întâlnirilor de lucru organizate în cadrul formaţiunii politice judeţene pe care o conducea, angajarea într-o funcţie publică de conducere a preşedintelui executiv al Organizaţiei Judeţene Buzău a Partidului Conservator, intervenţia la o echipă de control constituită din angajaţi ai DSVSA Buzău în sensul de a favoriza o societate comercială verificată, administrată de un consilier al Partidului Conservator.
Într-o discuţie telefonică din 3 noiembrie 2013, interceptată de procurori, Gheorghe Coman vorbea despre funcţia de director adjunct la DSV, care, în urma unor "înţelegeri", ar reveni Partidului Conservator.
Gheorghe Coman a fost votat deputat pe listele PPDD, iar în martie 2013 s-a mutat la PC. El fusese ales preşedinte al PC Buzău în luna decembrie.
Conducerea PC a hotărât suspendarea deputatului Gheorghe Coman din calitatea de membru al partidului, până la clarificarea situaţiei acestuia în justiţie.