În prima zi a programului "Zona liberă de indiferență", peste o sută de elevi cu vârste cuprinse între 9 și 17 ani, de la 15 școli bucureștene, au prezentat proiecte cu tematică ecologistă, originale și deosebit de creative.
Lavinia Șandru face parte din juriul care va selecta primii 30 cei mai buni concurenți, aceștia urmând să alcătuiască Juriul Copiilor care, la Festivalul Internațional al Filmului Ecologist ECO Fest din această toamnă va stabili cel mai bun film ecologist.
"Nu avem o sarcină ușoară. Copiii sunt deosebit de implicați, se vede că tematica ecologistă îi preocupă. Proiectele lor, fie că sunt filme, fie că sunt proiecte teoretice, machete arhitecturale sau poezii ori monologuri, denotă, pe de o parte, talent cu carul din partea copiilor, dar și mult efort și vocație din partea dascălilor coordonatori, pe de altă parte", a spus Lavinia Șandru, realizatoarea emisiunii "Deschide lumea" de la Realitatea TV.
"Zona liberă de indiferență" este un concept original de a implica activ și creativ copiii în educația ecologistă, ei devenind vectori în materie în propriile familii, apoi în cercuri sociale din ce în ce mai largi. Programul din acest an a fost accesat de peste 70 de școli, cu peste 1.000 de elevi participanți și 200 de profesori coordonatori.
În prima zi a programului, s-au remarcat în mod special elevii Școlii Ferdinand l, care cultivă legume, pomi fructiferi și plante aromatice într-o grădină amenajată în curtea școlii, pe 1000 mp. Copiii învață să îngrijească o grădină, dar și să mănânce sănătos, coordonatorii programului încercând, astfel, să schimbe mentalități.
Colegiul Economic Virgil Madgearu a fost reprezentat de mai multe echipe de participanți, latura artistică fiind cea predominantă. Un monolog interpretat de un licean de 17 ani imagina viitorul sumbru al generației sale dacă astăzi ea rămâne indiferentă față de mediu. Mesajul a fost în mod voit șocant, tocmai pentru "a trezi conștiințe". Trei copii de clasa a Vl-a de la Liceul Dimitrie Bolintineanu au realizat macheta unei "case EcoLogice", fiind atenția la toate detaliile, de la cauciucul reciclat din anvelope auto până la ultimul bec aprins în locuința viitorului și la epurarea apelor uzate.
La programul derulat în școlile bucureștene, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București, pot participa elevi de toate vârstele, în mod absolut gratuit. Fiind un program educativ-cultural, "Zona liberă de indiferență" este susținut cu interes de către Realitatea TV și www.realitatea.net.