Andromeda, cea mai mare galaxie din apropierea noastră, se află pe un traseu de contopire cu Calea Lactee. Evenimentul cosmic ar putea avea loc la aproximativ 4,5 miliarde de ani de acum încolo.
Având în vedere dimensiunea galaxiei Andromeda, astronomii știu că vecinul nostru cosmic nu va avea niciun fel de "scrupule" în a înghiți cu verocitate Calea Lactee.
Potrivit unei noi cercetări publicate pe data de 2 octombrie în revista Nature, Andromeda ar avea un trecut "de canibal" mult mai "sângeros" decât se știa până acum.
Folosind observații de la cinci telescoape diferite, autorii studiului au observat un halou difuz de stele de la marginea orbitei lui Andromeda și au detectat cel puțin două grupuri de stele cu traiectorii și viteze distincte care nu păreau să se potrivească între ele sau cu restul galaxiei.
Pe baza vârstei estimate a acestor grupuri de stele, echipa de stronomi a stabilit că sunt de fapt rămășițele a două galaxii pitice antice pe care Andromeda le-a devorat cu mult timp în urmă - cea mai veche, în urmă cu aproape 10 miliarde de ani.
"Andromeda are un halou stelar mult mai mare și mai complex decât Calea Lactee, ceea ce indică faptul că a devorat multe alte galaxii, posibil și mai mari", a declarat autorul principal al studiului, Dougal Mackey.
„Să știi ce fel de monstru are în față galaxia noastră este util pentru a afla soarta finală a Căii Lactee", mai spune savantul. În noul studiu, Mackey și colegii săi și-au concentrat observațiile pe 92 de grupuri de stele care au fost identificate în observațiile anterioare ale galaxiei Andromeda.