Joi, în emisiunea ”Jurnalul de seară“ de la postul TV Digi 24, jurnalistul Cosmin Prelipceanu a avut parte de o surpriză de proporții. Jurnalistul a încercat să ia legătura cu prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, pentru a discuta despre criza transportatorilor și fermierilor. Numai că acesta a vorbit cu ”un cetățean ca oricare”, preț de aproximativ 2 minute, timp în care telespectatorii au fost martorii unei discuții halucinante:
Cosmin Prelipceanu: În direct acum cu noi Prefectul Capitalei. Bună seara, ne auzim?
Alo, ne auzim? Bună seara, sunteți în direct, v-am văzut mai devreme la Chiajna. Ați stat de vorbă cu protestatarii. Acum acolo este George Simion. Ce se întâmplă?
“Un cetățean ca oricare”: Nu sunt acolo.
Cosmin Prelipceanu: Nu sunteți acolo, dar sunt sigur că ați aflat, că a ajuns acolo un lider politic. Este vorba despre liderul AUR, care le-a luat apărarea protestatarilor. Spune că sunt forțele de ordine în număr foarte mare. Se întreabă dacă le-au fost suspendate drepturile acestor oameni care vor să protesteze în Piața Victoriei. Care este punctul dvs. de vedere?
“Un cetățean ca oricare”: Îi susțin!
Cosmin Prelipceanu: Îi susțineți? Pe cine?
“Un cetățean ca oricare”: Pe protestatari
Cosmin Prelipceanu: Am înțeles bine, să intre în Capitală?
“Un cetățean ca oricare”: Nu nu. Dar trebuie făcut ceva și pentru ei.
Cosmin Prelipceanu: Asta înseamnă că vor fi lăsați să vină în Piața Victoriei?
“Un cetățean ca oricare”: Legal, legal da. Sunt alături de ei, dar legal.
Cosmin Prelipceanu: Legal, adică… explicați-ne ce ar trebui să se întâmple.
“Un cetățean ca oricare”: Să se facă ceva legal. Adică să li se dea voie, dar legal să vină să protesteze, să li se dea voie.
Cosmin Prelipceanu: Cine să li se dea voie? Cine să le dea?
“Un cetățean ca oricare”: Prefectul.
Cosmin Prelipceanu: Adică dvs. Nu sunteți prefectul? Nu vorbim cu Rareş Hopincă?
“Un cetățean ca oricare”: Nu, nu, nu, nu.
Cosmin Prelipceanu: Înseamnă că este o greșeală. Deci nu sunteți Rareș Hopincă? Domnule prefect, sunteți cu noi?
“Un cetățean ca oricare”: Nu, nu sunt. Nu sunt prefect.
Cosmin Prelipceanu: A greșeală. Dar cine sunteți?
“Un cetățean ca oricare”: Sunt un cetățean ca oricare.
Cosmin Prelipceanu: Și totuși ați răspuns primelor mele întrebări.
“Un cetățean ca oricare”: Păi, da, nu știam despre ce este vorba. Deci am crezut că este un sondaj, ceva, așa.
Cosmin Prelipceanu: Bun. Colegii mei vă vor suna încă o dată. Vrem și noi să știm totuși cine sunteți.
Gafa Digi 24 a ajuns virală pe internet.
Postul TV Digi 24 nu este la prima abatere jurnalistică. La începutul lui iunie 2022, tot Cosmin Prelipceanu a fost cel care a prezentat, în emisiunea Jurnalul de seară, un clip video cu un ”recrut rus” care nu știe că va conduce un tanc T-62, fabricat între anii 1961 – 1975. În realitate, însă, în discuția dintre un reporter și tânăr se vorbește despre muzică. Imaginile datau de cel puțin 14 ani.
Anca Alexandrescu rupe tăcerea: cum cenzura Ponta presa pe vremea când era premier. Până unde merge ipocrizia? Când jurnaliștii își riscă meseria și credibilitatea pentru audiență
”Dar cu cine luptă rușii? Știți că i-am tot descris pe soldații ăștia, pe recruții ăștia pe care i-a trimis Putin în Ucraina, unii nici măcar nu știau cum arată un glonț, dar să ducă un război, și știți isprăvile lor. Operațiunea continuă, armata rusă are în continuare nevoie de recruți, are în continuare nevoie de soldați și pe unii dintre ei, ce credeți, l-a filmat o televiziune din Rusia. Iată-l”, a făcut prezentarea Prelipceanu.
Și au urmat imaginile cu o subtitrare diferită față de original.
”Abia m-am înrolat, doamnă! Nicio problemă!
Deci vei participa în operațiunea militară specială, corect?
Sigur că da! Îi vom zdrobi pe ucrainenii aceia!
În ce unitate te-ai înregimentat?
În cea de tancuri. Voi fi un șofer foarte bun. Mi-au spus că voi conduce modele T-90 și T-14. Deci cu tehnologia noastră superioară… Sper să îl întâlnesc pe prietenul meu care este în forțele aeropurtate ale Rusiei.
Ce spui de modelul T-62?
Ce?
Modelul T-62.
T-62? Ce vrei să spui?
Trimitem acum (n.r. tancuri) modelul 62”, a apărut în clipul prezentat de Digi24.
Realitatea din spatele clipului video: dovada unui FAKE NEWS grosolan, marca Digi 24
În realitate însă, interviul a fost înregistrat în clubul de noapte „Compass” („Компас”) din orașul rus Veliky Novgorod de către compania locală de televiziune „Triada”, scrie Knowyourmeme.com.
Primele clipuri video ale interviului au apărut pe 28 martie 2008 pe site-urile rusești, adesea intitulate în limba rusă „Very Bad Music” („Очень плохая музыка”).
Cea mai veche încărcare cunoscută a videoclipului pe Youtube a fost la 11 octombrie 2008 de către utilizatorul 4gfdy, iar o versiune subtitrată a fost postată de YouTuberul Rammsteinchile95 cu titlul „Very Bad Music” la 5 ianuarie 2010.
Traducerea a arătat că intervievatorul îl întreba pe un bărbat despre genul de muzică care se difuzează în club, la care acesta răspunde prin a izbucni în dans pe melodia „Sound of Sunday” a lui Joonas Hahmo.
La 12 martie 2013, compania de televiziune a încărcat interviul integral la calitate înaltă pe Youtube, oferind mai multe informații despre clipul video. Interviul integral arată că reporterul Varvara Brandl (Варвара Брандл) vrea să afle despre muzica trance în club pentru emisiunea „Rayn” („Рэйнн”).
Muzica din finalul interviului integral este „Atlantida” de Alexander Popov feat Syntigma.
Cum și-a pus Prelipceanu cenușă în cap
A doua zi, Cosmin Prelipceanu le-a cerut scuze telespectatorilor pentru gafa din seara precedentă și pentru faptul că nu a verificat veridicitatea știrii.
Prea târziu, însă! După fake news-ul de la Digi 24, internauții au parodiat știrea cu imagini din momente și locații care nu aveau nicio legătură cu rușii sau cu invazia din Ucraina, peste care au suprapus titluri false. Iată doar o parte din ele: