„Uneori, am impresia că vorbesc degeaba, că pe lângă acele probleme mari, grave, energie, mediu înconjurător, care se discută în întâlnirile politice, când ridic şi eu mâna să discut despre copii şi tineri, fiecare se uită la telefon, ce mesaje a mai primit, emailuri. Nu înţeleg de ce lumea nu vibrează la aceste probleme, pentru că mi se par cele mai importante. Şi vă spun, am avut neplăcuta surpriză ca în 6-7 luni de guvernare să observ un mare dezinteres în ceea ce priveşte acţiunile concrete, practice. (...) Dar ceea ce pot să vă promit este că nu ne lăsăm şi nu vom considera niciodată sprijinul pentru o familie vulnerabilă ca fiind o pomană. Nu este o pomană, asta înseamnă Uniunea Europeană (...), trebuie să avem grijă de fiecare în parte, să nu lăsăm pe nimeni în urmă", a declarat Gabriela Firea, ministrul Familiei și Tineretului, la Universitatea Europeană de Vară PES activists România, eveniment desfăşurat sâmbătă la Căminul Cultural din localitatea 2 Mai - comuna Limanu.
Ministrul Familiei a subliniat că în România sunt copii care nu pot merge la şcoală din cauza sărăciei în care sunt familiile lor, eforturile făcute de guverne pentru sprijinirea acestora fiind insuficiente. Gabriela Firea a atras atenția că sprijinirea familiilor nevoiaşe nu trebuie considerată pomană electorală.
"Aceasta este cheia unei guvernări, aceasta este cea mai importantă misiune a oricărei guvernări, să încercăm să alocăm fonduri atât pentru investiţii, să sprijinim mediul de afaceri, cel care alimentează practic bugetul naţional şi creează locurile de muncă, dar acolo unde situaţia socială este atât de gravă, deci complexă şi care nu poate fi rezolvată cât ai bate din palme, să vii cu măsuri sociale ţintite", a mai spus Gabriela Firea.
"Când vom ajunge şi noi în România să nu mai considerăm sprijinul, suportul, dorinţa de incluziune ca fiind pomeni, eventual pomeni electorale? Când vom face diferenţa între o familie care are un membru care se duce în ziua de alocaţie la birt şi consumă banii de alocaţie pentru alcool - şi, repet, sunt astfel de familii şi societatea trebuie să izoleze astfel de cazuri şi autorităţile trebuie să ia măsuri - şi majoritatea celorlaltor familii care de fapt depun eforturi susţinute pentru a îngriji copiii. (...) Este o diferenţă enormă între cei mai mulţi copii din mediul rural şi majoritatea copiilor din mediul urban", a declarat Firea.
„Trebuie să recunoaştem, sunt realităţi, copiii nu mai merg la şcoală nu pentru că nu vor ei, că nu au drag de carte sau nu pentru că nu ar dori părinţii, familia, ci pentru că sunt la limita sărăciei. Nu au resurse financiare pentru rechizite, pentru îmbrăcăminte, pentru transport acolo unde şcoala este departe. S-au făcut eforturi consistente, într-adevăr, din partea tuturor autorităţilor publice locale, pentru a sprijini aceste familii care supravieţuiesc de pe o zi pe alta. S-au făcut, de asemenea, eforturi considerabile, în 30 de ani şi din partea guvernelor, dar se pare că nu îndeajuns. (...) Pachetul de proiecte pe care l-am amintit, Sprijin pentru România, precum şi primele măsuri sociale, cele pentru care de fapt am intrat la guvernare, a fost condiţia intrării PSD la guvernare", a mai spus Firea, potrivit Agepres.