Libertatea de exprimare este un drept fundamental. În momente de maximă tensiune socială, cum au fost evenimentele din 10 august 2018, limitele acestei libertăți sunt mult mai largi.
Potrivit jurisprudenței CEDO, criticile la adresa puterii sunt acceptate chiar prin formulări care conțin unele exagerări dacă scopul urmărit este aflarea adevărului și servirea interesului public. Or, critica puterii în situații în care guvernul folosește forța inclusiv împotriva unor manifestanți pașnici, nu doar împotriva celor violenți, justifică interesul public și nu poate fi sancționată decât având la bază rațiuni pur politice.
Alte posturi tv, care au manipulat și dezinformat grav publicul la mitingul din 10 august, nici măcar nu au fost luate în discuție, fapt care amplifică suspiciunile de acțiune politică împotriva postului Realitatea TV.
G4Media.ro pledează pentru respectarea standardelor jurnalistice și se delimitează de orice derapaje de limbaj, însă constată o acțiune concertată a puterii împotriva oricărei instituții pe care nu o controlează, fie că este vorba de instituții de presă, administrative sau din justiție (vezi cererea de sancționare a celor trei procurori militari care anchetează dosarul violențelor din 10 august).
Atragem atenția că aceste tendințe autocratice se manifestă tot mai frecvent, iar efectul lor este cu atât mai dăunător cu cât România deține de la 1 ianuarie președinția Consiliului Uniunii Europene, puterea de la București fiind sub lupa presei internaționale.