30-40% dintre cancere pot fi evitate, conform studiilor făcute în ultimii ani la nivel mondial şi preluate şi de medicii români. Tot ceea ce trebuie făcut este ca stilul de viaţă să fie corectat la timp.
Conform specialiştilor, modul de trai şi industrializarea influenţează incidenţa cancerului astfel: Europa de Est inregistrează 3-400 de cazuri la 100.000 de locuitori. În Europa de Vest şi în Statele Unite sunt 200 de cazuri la 100.000 de locuitori, iar în Sud-Estul Asiei, 100 de îmbolnăviri.
Alte statistici vin să demonstreze, mai în amănunt, importanţa stilului de viaţă.
Ca factor de risc în cancer, alimentaţia reprezintă 30 la sută. La fel şi tabagismul. Factorii ereditari contează în procent de 15 în cazurile de cancer, iar obezitatea şi sedentarismul sunt la egalitate, cu 5% factor de risc. Pe lista factorilor de risc, mai apar diverse infecţii, drogurile, consumul de alcool sau gradul de poluare.
De vreme ce alimentaţia este posibil-declanşatoare de cancer, medicii vin cu îndrumări sănătoase. Zarzavaturile ar trebui să intre în hrana noastră zilnică, spunii specialiştii români.
Sunt bune pentru celuloza lor cu structură mai fină decât în cereale şi care are rolul de a detoxifia organismul şi de a reduce colesterolul. O cantitate importantă de celuloză se gaseşte în ridiche, sfeclă, morcov şi în păstârnac.
Zarzavaturile mai au şi multe vitamine. Aici, ţelina ocupă un loc important.
Unii specialişti cred ca necesarul de vitamina C poate fi acoperit numai cu verdeţuri si fructe fără alte produsele farmaceutice. Mai de parte, zarzavaturile conţin o varietate de glucide, au un set de minerale şi reglează echilibrul acido-bazic graţie prezenţie unor substanţe precum potasiul, calciul şi magneziului. Zarzavaturile sunt şi excelente surse de hidratare, de vreme de conţin chiar şi 90 la sută apă.
Asemenea fructelor şi condimentelor, acestea ar trebui consumate în starea lor crudă, cu excepţia bolnavilor care au diaree, colopatii sau afecţiuni gastrice sau a persoanelor care nu tolerează crudităţile, după cum susţine doctor Pavel Chirilă, medic specializat în medicină internă.
Pentru sezonul cald, specialiştii vă recomandă salata, mărarul, pastrunjelul, ceapa sau usturoiul. Şi să nu uitaţi că, la factori de risc de cancer, pe lângă alimente, substante chimice oncogene, radioactivitate sau abuzul de zahăr şi făină albă, mai există ceva la care puteţi schimba traiectoria: conflictele nerezolvate!