Parlamentarii partidului condus de Ludovic Orban au votat cot la cot cu partidele aflate la putere: social-democrații lui Liviu Dragnea, liberaldemocrații lui Călin Popescu Tăriceanu și maghiarii conduși de Kelemen Hunor.
Legea actuală prevede că „suma alocată anual partidelor politice nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat”. În mai 2017, trezorierul PSD Mircea Drăghici a propus să fie introdus în lege și un prag minim de 0,02% astfel încât partidele să își asigure liniștea financiară.
În comisiile senatoriale pentru administrație publică și cea juridică, senatorul PSD Marian Pavel a introdus un amendament potrivit căruia suma pe care partidele o primesc de la bugetul de stat nu se va mai calcula din „veniturile prevăzute în bugetul de stat”, ci din „produsul intern brut” și pragul minim devine 0.01%.
Pe 27 noiembrie, plenul Senatului adoptă modificarea cu 83 de voturi „pentru”, niciun vot împotrivă și 10 abțineri. Pe 19 decembrie, marți, plenul Camerei Deputaților a adoptat la rândul ei modificările, în calitate de cameră decizională, cu 222 de voturi pentru, 23 de voturi contra și 6 abțineri.
Deputații PNL, PSD, ALDE, UDMR și cei ai minorităților naționale au fost cei care au adoptat proiectul. PMP s-a abținut, USR a votat împotrivă. Legea se află acum la promulgare la președintele Klaus Iohannis și intră în vigoare după ce se publică în Monitorul Oficial.
Ce înseamnă acest lucru pentru partide. citiţi pe arg aici.