Focar de pestă porcină, confirmat în jud. Covasna. 37 de porci, eutanasiați

Sunday, 13 October 2019, 22:29, Sursă: REALITATEA.NET

Autoritățile Sanitar Veterinare au confirmat, în acest sfârșit de săptămână, prezența unui nou focar de pestă porcină africană, într-o gospodărie din județul Covasna.

Șeful Direcției Sanitar Veterinare (DSV) Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor, a precizat că suspiciunea a apărut la o exploatație necomercială de porcine din rasa Mangalița, iar în urma examenelor efectuate de către inspectorii DSV Covasna pe 7 cadavre de porcine, boala a fost confirmată astfel că autoritățile locale au adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei.

„În urma notificării făcute de medicul veterinar din data de 12.10.2019 privind suspiciunea de pestă porcină africană (PPA) într-o exploatație necomercială de porcine din rasa Mangalița din județul Covasna, echipa DSVSA Covasna s-a deplasat imediat la fața locului. În urma anchetei preliminare și a examenelor efectuate la cele 7 cadavre de porcine din această exploatație s-a pus diagnosticul de suspiciune clinică și morfopatologică de pestă porcină africană. Au fost recoltate probe pentru analize de laborator și trimise imediat la LSVSA Prahova, iar cadavrele au fost neutralizate prin îngropare în condiții de biosecuritate. În același zi au fost convocați membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) din județul Covasna, care în ședință extraordinară au adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane”,  a transmis directorul DSVSA Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor.

Potrivit acestuia, analizele de laborator au confirmat în cursul zilei de duminică prezența virusului în probele recoltate, astfel că gospodăria a fost plasată sub supraveghere iar autoritățile sanitare au aplicat măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor și mijloacelor de transport în zona respectivă. De asemenea, cei 37 de porci au fost eutanasiați și îngropați în condiții de biosecuritate, iar autoritățile sanitare au făcut o primă dezinfecție în exploatația cu pricina, scrie realitateadecovasna.net.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: SOCIAL