Nava cu peste 14.000 de oi la bord care s-a răsturnat în portul Midia în urmă cu două săptămâni a intrat în custodia autorităților române. Acum trebuie evacuate miile de cadavre ale animalelor moarte care au transformat zona într-un focar de infecție, potrivit organizaţiei Animals International.
Animals Internațional România avertiza de saptamana trecuta de pericolul unei adevarate bombe biologice in portul Midia. "Vaporul morții, Queen Hind, a transformat portul Midia într-o bomba biologică, dar alte 11 vapoare au sosit să ia animale vii după scufundare în ciuda solicitării Comisiei Europene de a suspenda activitatea cu animale în port", transmitea organizatia pe 1 decembrie.
De întreaga operațiune se va ocupa Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime, costurile fiind estimate în jurul a 2 milioane de euro, potrivit Pro TV.
Animals Internațional România a publicat în urmă cu o zi un filmuleț în care arată cum, la 15 zile de la esuarea navei, cadavrele animalelor atârnă prin structurile acesteia.
Organizatia cere ajutorul autoritatilor pentru eliberarea zonei si stoparea exportului de animale vii.
"9 decembrie 2019 - La 15 zile de la dezastrul din portul Midia, peste 14.000 mii de oi ucise de industria exporturtului cu animale vii, zac abandonate de Statul Român pe epava Queen Hind care a devenit o bombă biologică chiar lângă stațiunile Mamaia și Năvodari. Cadavrele atarna din structurile vasului intr-o pozitie care ilustreaza suferinta prelugita prin care au trecut pana au murit. Filmările realizate astăzi ne revolta si arată indiferența de la Guvernul României care permie in continuare exportul animalelor vii. Zeci de vapoare vechi au fost acceptate sa incarce animale vii din Midia dupa tragedie desi este evident ca autoritatile nu sunt capabile sa gestioneze un singur incident major", transmite Animals Internațional România, in mesajul postat pe Facebook.
Organizaţia pentru protecţia animalelor spune că procedura de incinerare a cadavrelor va dura cateva luni. Potrivit autorităților, chiar dacă s-ar folosi toate incineratoarele din România, procedura tot ar dura câteva luni pentru arderea tuturor victimelor.
"Nimeni nu poate să estimeze astăzi cât de costisitoare poate fi această operaţiune. Ca să vă spun aşa ca idee, în primă fază s-a vorbit de o primă ofertă care a fost făcută înainte de a se face calcule referitor la modul cum se va ranflua această navă, a fost o ofertă de la Grup Servicii Petroliere, undeva la 1.840.000, cu cinci zile durând operaţiile. Ulterior, când au văzut greutatea cadavrelor animalelor, au mărit această sumă, nu o cunosc astăzi la cât se ridică, iniţial a fost 1.840.000, la care se adăuga fiecare zi peste cele cinci zile cu nişte costuri estimate la 235.000 pe zi, de euro", a declarat, săptămâna trecută, șeful Autorităţii Navale Române, Alexandru Mezei, potrivit hotnews.ro.
Nava „Queen Hind” – pavilion Palau, cu 22 de membri de echipaj și care transporta peste 14.600 de oi, s-a răsturnat pe 24 noiembrie, intr-o zi de duminică, în jurul prânzului, în momentul în care efectua manevrele de a părăsi Portul Midia.
Imagini halucinante! O navă încărcată cu oi s-a răsturnat în Portul Midia. Un marinar e rănit
Ieronim Florin Rusu, pilot maritim 1, a postat o scrisoare deschisă pe Facebook ce „se datorează indignării față de oportuniști, declarații și afirmații false apărute în mass media și pe rețelele de socializare”, prin care explică în ce mod s-a produs tragedia din Portul Midia.
Adevăratul motiv pentru care nava plină cu oi s-a răsturnat în Portul Midia. Scrisoarea Pilotul navei QUEEN HIND
Imediat dupa rasturnarea navei cu cele peste 14 mii de oi, organizația Animals International a condamnat tragedia din portul Midia.
”Această tragedie putea fi evitată dacă existau proceduri pentru astfel de situații de urgență și, mai ales, dacă România ar exporta carne în loc de animale vii”, acuză Gabriel Păun, directorul UE al Animals International. Filmările teribile obținute ieri și astăzi de investigatorii Animals International demonstrează că, în afara curajului extraordinar al unor indivizi care au salvat echipajul navei și 32 din 14.600 de animale, lipsa unui protocol de urgență și a unei legislații stricte pentru transportul maritim al animalelor pot duce cu ușurință la astfel de tragedii`, transmitea organizatia.
Acuzații grave după tragedia de la Midia: 14.600 de oi condamnate la moarte! Cine e de vină
La trei zile de la tragedie, au fost aduse la țărm 75 de oi în viață. Animalele erau scoase de pe nava și transportate la mal cu diverse ambarcațiuni, unde erau preluate de medici veterinari și evaluate medical .
"Apocalipsa oilor" din portul Midia
Cu toate eforturile depuse de veterinari și voluntari, doar 252 de oi au fost salvate din vasul morții, eșuat în portul Midia. În total, pe nava Queen Hind s-au aflat 14.400 de animale. Din păcate, 60 dintre oile salvate au murit din cauza fracturilor multiple.