FMI menţionează alegerile prezidenţiale din SUA, decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană şi protecţionismul în creştere.
Protecţionismul în creştere, nivelurile record ale datoriilor şi problemele economice din ţările bogate vor pune presiune asupra creşterii economiei mondiale anul viitor, anulând efectul pozitiv al unei reveniri a principalelor pieţe emergente, arată oficialii FMI.
Rata de creştere a economiei mondiale ar urma să înregistreze doar o creştere uşoară în 2017, până la 3,4% de la 3,1% în acest an, se arată în ultimul raport al FMI, în pofida eforturilor de stimulare a creşterii depuse de băncile centrale, potrivit Wall Street Journal.
Îngrijorat de o tendinţă către protecţionism într-un moment în care economia mondială se confruntă deja cu riscuri deflaţioniste, FMI atrage atenţia asupra potenţialelor şocuri la adresa creşterii generate de o majorare bruscă a tarifelor şi alte bariere comerciale.
Fondul a redus cu 0,2% estimarea de creştere pentru economia Marii Britanii pentru anul viitor în condiţiile în care Brexitul pune presiune asupra producţiei ţării. Nu este clar care va fi impactul Brexitului, însă nesiguranţa în creştere de ordin economic şi politic este de aşteptat să aibă drept efect o scădere a investiţiilor şi cheltuielilor consumatorilor, iar fluxurile comerciale şi financiare este de aşteptat să se reducă.
Astfel, FMI vede economia Marii Britanii avansând cu numai 1,8% în acest an, creşterea urmând să încetinească la 1,1% anul viitor. Creşterea zonei euro este estimată la 1,7% în acest an şi la numai 1,5% anul viitor, după o creştere de 2% anul trecut. FMI şi-a redus estimarea de creştere pentru SUA cu 0,6%, la 1,6% în acest an şi cu 0,3% pentru 2017, la 2,2%.