„Din momentul în care a apărut acest plan am fost acuzat că nu vreau să prezint acest plan. Astăzi sunt aici. De fiecare dată, ca liberal, am vent să prezint în fața românilor. Eu acum le vorbesc, în primul rând, românilor.
Trebuie să știe toți români că este un program diferit. Este un plan apărut într-un moment dificil în care toată lumea trecea prin criză. Este un răpuns la acest șoc, pandemia, care pentru unele țări din UE continuă. Pe lângă investiții, acest plan vine și cu o parte de reformă.
Nu facem reforme pentru că ne spune cineva, ci pentru că este nevoie. România are nevoie de dezvoltare. Prin acest program vă asigur, dragi colegi din opoziție, că nu este un program politic. Garantează, din punctul meu de vedere, că vom avea o guvernare pe principii liberale cel puțin opt ani de zile”, a spus Florin Cîțu în prima parte a intervenției sale.
„Toate investițiile făcute prin PNRR trebuie finalizate până în 2026. Înseamnă că e vorba de proiecte mature. Dacă nu se finalizează, pierdem banii.
Nu mai strigați că proiectul X sau Y nu a fost inclus în PNRR – le spun mai ales colegilor din Opoziție – pentru că știți foarte bine că unele proiecte nu pot fi incluse. PNRR are o componentă „verde” de reducere a poluării, și una de digitalizare, extrem de importante pentru România”, a mai spus Florin Cîțu.
„PNRR garantează că vom avea o guvernare pe principii liberale cel puțin 8 ani de-acum încolo. Rezultatele se vor vedea în buzunarele tuturor românilor. România atrage prin PNRR 29,2 miliarde euro în 4 ani pentru investiții. E un efort mare pentru orice țară. Rolul meu a fost să-i asigur pe partenerii noștri că România își va menține cursul asumat privind strategia fiscal-bugetară, va corecta greșelile din trecut, va elimina risipa banului public, va face corelație între performanță și venit în administrația publică, va reforma companiile de stat.
Acest plan nu înseamnă reducerea veniturilor și a pensiilor sau alte scenarii apocaliptice. Dimpotrivă, reforma înseamnă administrarea eficientă a banilor publici”, potrivit premierului.
„România are nevoie de investitori. Vom putea implementa PNRR cu investitori, în principal românești. Unde se duc acești bani? Managementul apei – circa 2 miliarde euro. Împăduriri 1,3 miliarde euro. Managementul deșeurilor 1,1 miliarde euro. Transport – 7,6 miliarde euro.
Energie regenerabilă – rețele de gaze și hidrogen – 1,6 miliarde de euro. Cloud guvernamental, digitalziarea administrației publice – 2 miliarde de euro. Fondul local pentru tranziție verde și digitală – 2,1 milairde euro. Fondul pentru spitale – 2,4 miliarde euro, da, vom face spitale noi. România Educată – 3,6 miliarde euro. Așa se distribuie banii în acest proiect.
Reformele asumate sunt cele cu care am mers și în campania electorală: reforma pensiilor, a companiilor de stat, administrației publice, justiție, transport fără emisii de carbon, energie regenerabilă”, a enumerat Florin Cîțu.