”Momentul acela în care statistica devine realitate a ajuns şi la noi în familie. Băiatul nostru cel mare, elev în clasa a XI-a, e pozitiv. Guvernul a refuzat să ne permită să ne retragem copiii în case în faţa valului de infectări, astfel încât să facă şcoală online sănătoşi, de acasă. Prin urmare, îi trimite pandemia infectăţi acasă, astfel încât fac şcoală online bolnavi de acasă. Găsiţi voi logică prin care "online bolnav" e mai bine decât "online sănătos", că acestea sunt singurele opţiuni în timpul unui val pandemic dacă nu faci nimic pentru siguranţă copiilor în şcoală”, a scris, marţi, pe Facebook, medicul Octavian Jurma.
Acesta afirmă că ”probabilitatea ca un copil care merge la şcoală în mediu urban să se infecteze este de 100% în două săptămâni după ce se depăşeşte incidenţa de 6 la mie”.
”Astăzi băiatul nostru cel mare ne-a trezit dimineaţă pentru nişte simptome uşoare. L-am testat şi este pozitiv. Ne-am testat toată familia şi suntem negativi, însă şansele să rămânem negativi sunt mici. Acest moment este inevitabil pentru orice familie cu elevi în casă într-un val ca Omicron, dacă sunt abandonate toate măsurile de apărare colectivă”, a mai scris medicul.
Acesta susţine că apărarea împotriva COVID19 ar fi trebuit organizată în fronturi, cu linii clare de apărare publică succesivă.
”În spatele frontului, dincolo de ultima linie de apărare, ar fi trebuit să punem la adăpost copiii noştri, viitorul ţării. La noi autorităţile au făcut exact pe dos. În valul 4-Delta, Guvernul a decis, fără nicio raţiune medicală sau umană, să mute copiii în linia 1 a frontului COVID-19 şi apoi au decis să suspende măsurile de siguranţă decât să trecă în online. În valul 5-Omicron au decis şi că ne vor ţine copiii în linia 1 până când se vor internă suficient de mulţi adulţi în spitale pentru a justifică renunţarea la infectarea copiilor”, a mai scris medicul.
Acesta susţine că singura barieră este apărarea individuală: vaccinare, portul măştii FFP2, distanţare fizică, testare.
”Singură vulnerabilitate pe care nu o putem închide individual este prezenţa copiilor la şcoală (...) Consecinţa se vede în spitale unde aproape 1 din 10 internaţi este minor. Pur şi simplu criteriile alese pentru trecerea unei clase în online, garantează că în această perioada şcolile sunt adevărate centre de infectare, mult mai eficiente decât centrele de vaccinare care sunt aproape abandonate odată cu abandonarea campaniei de vaccinare”, a mai scris medicul.
Acesta afirmă că părinţii nu vor uita prea curând partidele care i-au obligat să-şi trimită copiii la şcoală în plin val pandemic.
Potrivit datelor transmise, marţi, de autorităţi, media naţională a infectărilor a ajuns la 8,32 la mie, majoritatea judeţelor fiind în scenariul roşu.