FITS 2014. Biserici de diferite confesiuni, săli de sport, străzile Sibiului şi cafenele sunt transformate în săli de spectacol pentru Festivalul Internaţional de Teatru, care începe vineri şi include 381 de evenimente. Pentru unele, au fost "inventate", împreună cu artiştii, spaţii de joc neconvenţionale.
FITS 2014. Tema ediţiei din acest an a festivalului este "Unicitate în diversitate" şi întregul program, pregătit cu ani înainte, susţine această temă. În diversitatea lor, cele 70 de ţări participante şi cei 2.500 de artişti oferă publicului emoţii diverse, spectacole de diferite tipuri, abordări extreme ale unor teme universale, dar, în definitiv, toţi vor să aducă în faţa privitorilor acelaşi lucru: magia artei.
FITS 2014. Un număr de 381 de evenimente vor fi prezentate publicului pe întreaga durată a festivalului.
FITS 2014. "Avem anul acesta cu 31 de evenimente mai mult decât anul trecut. Nu am căutat în mod special să avem mai multe, dar evenimentele s-au născut de la sine şi le-am inclus în festival", povesteşte directorul festivalului, Constantin Chiriac.
El explică şi faptul că pregătirea Festivalului de Teatru de la Sibiu nu se termină niciodată, cei 123 de angajaţi ai Teatrului Naţional "Radu Stanca", organizatorul principal al evenimentului, lucrând tot anul pentru această manifestare.
FITS 2014. De aceea, programul ediţiei din 2015 a festivalului este deja pregătit în proporţie de 80 la sută, iar 60 la sută este gata şi ediţia din 2016.
"Numele mari din lumea teatrului nu se aduc niciodată de la un an la altul. Lucrăm doi, trei, cinci, şase ani să aducem câte un spectacol în festival, să gândim evenimente speciale. Vedem zeci de mii de spectacole, practic, selecţia nu se opreşte niciodată", explică directorul Constantin Chiriac.
FITS 2014. Zeci de mii de candidaturi de la companii care vor să vină la Sibiu sunt procesate, sute de mii de ore de spectacol sunt vizionate şi, în cele din urmă, se aleg piesele şi companiile care pot să acopere gusturile tuturor categoriilor de public.
"Aducem un concert cu Vunk, de exemplu, pentru tineri de 15-16 ani şi, după aceea, le prezentăm imediat şi un spectacol de teatru, astfel încât ei să vadă şi altceva decât ce au văzut până acum, altceva decât cu ce au fost obişnuiţi. Avem însă şi spectacole pentru maturi. Toţi se regăsesc în programul festivalului", spune Chiriac.
El adaugă că numărul mare de spectacole şi evenimente, raportat la spaţiul limitat al municipiului Sibiu, a făcut necesară "inventarea" unor noi spaţii de joc.
"În primul rând, folosim toate spaţiile indoor pe care le găsim în Sibiu şi, de multe ori, inventăm spaţii pentru că, din păcate, infrastructura nu este deloc grozavă. Apoi încercăm să oferim şansa tuturor celor care nu reuşesc să aibă un bilet la spectacol să vadă spectacole outdoor. Piaţa Mare este locul unde se strâng cei mai mulţi şi pietonala Nicolae Bălcescu, după care sunt celelalte spaţii mai mici: Piaţa Mică, bisericile, Parcul Sub Arini", spune directorul festivalului.
FITS 2014. Spaţiile sunt alese împreună cu companiile care urmează să joace în locurile respective, municipiul Sibiu venind cu o ofertă bogată de astfel de spaţii neconvenţionale.
"În primul rând, aceste spaţii sunt alese prin disponibilitatea companiilor şi prin voinţa artiştilor. Când alegem companiile şi spectacolele, le alegem şi în funcţie de spaţiile de joc pe care le avem. Noi avem zeci de mii de oferte anual, zilnic vin cu sutele şi, vrând-nevrând, trebuie să răspundem tuturor. Munca este uriaşă. Spaţiul vine de la specificitatea fiecărui spectacol, alegem spaţiile împreună cu artiştii şi împreună negociem. Să ştiţi că sunt multe bătălii pentru acest program care ajunge în faţa publicului", afirmă Constantin Chriac.
FITS 2014. Programul FITS din acest an aduce în faţa publicului spectacole de teatru, dans, muzică şi circ, lansări de carte, conferinţe, expoziţii de diferite tipuri, de la fotografii şi costume de teatru până la măşti. Totul se întâmplă în 66 de spaţii de joc.
Spectacolele de teatru se joacă în spaţii convenţionale - sala Teatrului Naţional "Radu Stanca", sala Teatrului pentru Copii şi Tineret "Gong", Sala Thalia, sălile Casei de Cultură a Sindicatelor şi diferite spaţii ale Facultăţii de Arte -, dar şi în spaţii neconvenţionale - o hală industrială, cetatea medievală Cisnădioara, săli de sport şi cafenele.
FITS 2014. Transformarea celor din urmă în săli de spectacole potrivite, cu acustică, lumini, scene şi gradene, a început în această săptămână, sute de oameni fiind implicaţi în proces.
Coordonatorul evenimentelor outdoor, tehnicianul Silviu Scrob, a declarat pentru MEDIAFAX că "greul" începe, pentru echipele pe care le coordonează, în săptămâna de dinaintea festivalului.
Chiar dacă pregătirile sunt făcute cu luni înainte, fiind vizionate spectacole, întocmite fişe tehnice, echipamentele nu pot fi instalate în spaţiile de joc decât cu câteva zile înainte de deschiderea oficială a festivalului.
FITS 2014. Astfel, luni a început transformarea în sală de spectacol a sălii de sport a Colegiului Naţional "Octavian Goga" din Sibiu. Este al doilea an consecutiv când această sală găzduieşte spectacole.
Conducerea unităţii de învăţământ a fost de acord să se alăture festivalului, având în vedere că este un colegiu umanist, care are chiar un cerc de actorie, şi astfel colaborarea cu teatrul a fost considerată "normală şi necesară".
Sala care găzduieşte în mod normal orele de sport ale elevilor şi competiţii sportive este în prezent acoperită cu pânză neagră de sus până jos. Muncitorii lucrează de zor astfel încât, la debutul festivalului, locul să arate a sală de spectacol. Acum, nu arată nici a sală de spectacol, nici a sală de sport. Acum este un şantier. Până vineri, muncitorii vor instala o scenă, gradene, reflectoare, instalaţii de sunet şi tot ce este necesar pentru ca spectatorii să se poată bucura de spectacolele pe care le vor vedea.
Sala va fi folosită încă din prima zi de festival, pentru că aici, vineri, de la ora 18.00, o companie de dans din Polonia va prezenta spectacolul "Patruzeci".
FITS 2014. "Spectacolul urmăreşte viaţa unei femei din momentul în care aceasta s-a născut, în 1973, şi până la aniversarea zilei ei de naştere din 2013. Aceste patru decenii reflectă momentele de îndoială, speranţele, lupta, alegerile şi evenimentele neprevăzute, ghidate de virtuţi eroice - setea de a trăi şi dorinţa de a supravieţui. În această călătorie printr-o Europă haotică, personajul principal reuşeşte să găsească un compromis între propriile ambiţii şi circumstanţele care îi sunt impuse. Multe dintre nivelurile spectacolului ilustrează nu doar lupta unei singure persoane, ci devin sinonime cu o călătorie prin ţară şi prin istoria teatrului-dans", scriu organizatorii în prezentarea evenimentului.
Silviu Scrob se ocupă şi de pregătirea bisericilor pentru momentele pe care le vor găzdui, în general concerte, de diferite tipuri. În acest an vor participa la eveniment biserici de toate confesiunile din municipiul Sibiu, inclusiv sinagoga.
"Bisericile nu vor fi pregătite decât în ziua evenimentului respectiv. Ele au acustica lor naturală, nu impun foarte multe pregătiri. Este vorba de câteva reflectoare, microfoane şi alte instalaţii de sunet", a spus Silviu Scrob pentru MEDIAFAX.
FITS 2014. Se vor desfăşura concerte în Biserica Evanghelică "Sfântul Ioan", Biserica Reformată, Biserica fortificată de la Cisnădie, Biserica Romano-Catolică "Sfânta Treime", Biserica Ursulinelor, Catedrala Ortodoxă şi Sinagoga din Sibiu, chiar şi prin alegerea acestor spaţii, FITS întărind tema manifestării, "Unicitate în diversitate".
FITS 2014. Spectacole, concerte, conferinţe, expoziţii vor avea loc însă şi în diferite cafenele din oraş, într-un mall, într-un hypermarket, într-un magazin cu materiale de construcţii, dar şi pe o şosea de la ieşirea din municipiul Sibiu spre Şelimbăr.
Peste 70 la sută dintre evenimente au loc însă în pieţele centrale ale oraşului şi pe bulevardul pietonal din zona centrală.
FITS 2014. Pentru Silviu Scorb şi echipele de muncitori şi tehnicieni pe care le coordonează, acestea sunt provocarea supremă.
Marţi au început lucrările în Piaţa Mică a oraşului, iar miercuri a început să se transforme în spaţiu de spectacol şi Piaţa Mare.
FITS 2014. La ora la care echipele de muncitori au început pregătirea Pieţei Mici, aceasta nu arată deloc a spaţiu în care urmează să se prezinte acte artistice. E mai degrabă un şantier de construcţii. Dintr-un camion, mai mulţi bărbaţi descarcă borduri. Mai exact, trei sute de borduri. Două ore mai târziu, din alt camion se descarcă 21 de tone de greutăţi de fier aduse de la o fabrică de cântare din municipiul Sibiu. De ce?
"În Piaţa Mică va fi montat un labirint gonflabil, o instalaţie urbană de o mie de metri pătraţi, în care se va intra desculţ. Vom aduce şi o mie de metri pătraţi de mochetă. Instalaţia gonflabilă nu poate fi ancorată de pavajul din Piaţa Mică altfel decât prin montarea de contragreutăţi. Vom folosi 300 de borduri, fiecare având 30-40 de kilograme, şi 21 de tone de contragreutăţi. Labirintul va putea fi vizitat pe timpul zilei, iar noaptea va fi desumflat", a explicat pentru MEDIAFAX Silviu Scrob.
FITS 2014. În Piaţa Mare, echipele de tehnicieni trebuie să pregătească, pentru prima parte a festivalului, trei zone diferite. Partea dinspre Primăria Sibiu va găzdui spectacolul de deschidere, "Trapeziştii", pentru care se construieşte o structură de 12 metri înălţime care reproduce un trapez de circ. Ancorarea acestei structuri este o nouă provocare pentru tehnicieni. Soluţia găsită: 32 de tone de contragreutăţi care se montează în piaţă şi vor ţine la sol trapezul gigantic.
"Pentru acest spectacol se foloseşte multă lumină, circa o sută de reflectoare, stative distante, multă conectică", explică Silviu Scrob.
FITS 2014. În Piaţa Mare, pe partea dinspre Muzeul Brukenthal, va fi prezentat spectacolul "Pe întuneric" al unei companii din Polonia. Artiştii vin cu amplasamentul lor de lumini, dar au nevoie de sunet oferit de organizatori, curent, amenajarea spaţiului de joc, o vioară şi câteva echipe de dansatori.
Pe partea opusă Muzeului Brukenthal va fi amenajată scena care va găzdui diferite concerte. Vineri seara, în deschiderea festivalului, va urca pe scenă Andra. Pe scenă, o echipă de zece tehnicieni va asigura 70.000 de waţi.
FITS 2014. În a doua parte a festivalului, construcţiile de început sunt demontate din Piaţa Mare şi se vor construi trei turnuri înalte în centrul pieţei, care vor fi luminate.
"Toată Piaţa Mare devine spaţiu de joc pentru două spectacole ale unei companii din Spania. Aceştia se vor folosi de insecte şi dragoni de opt metri înălţime, sunet în patru colţuri", spune Silviu Scrob.
Potrivit acestuia, în Piaţa Mare se va asigura o putere a sunetului cuprinsă între 30.000 şi 50.000 de waţi pentru toate spectacolele.
FITS 2014. Organizatorii anunţă, de asemenea, parade uimitoare pe bulevardul pietonal din centrul oraşului. Pe aici vor defila, de-a lungul festivalului, o omidă uriaşă verde, de lungimea a două autobuze, un zeppelin de mici dimensuni, dar şi zeci de artişti pe picioroange, majorete, fanfare şi comici de circ.
Directorul FITS, Constantin Chiriac, spune că 25 de spectacole indoor erau deja sold out cu o săptămână înainte de debutul festivalului şi mai bine de jumătate dintre cele 20.000 de bilete au fost deja vândute.
"Mă aştept la puhoi de public, pentru că am pus biletele în vânzare încă din luna aprilie. Anul trecut aveam un miliard de lei vechi încasaţi din bilete înainte de începerea festivalului. Acum, am trecut deja de două miliarde de lei încasări. Sper ca vremea să ţină cu noi, dar prognoza se arată bună", mai spune Constantin Chiriac.
El va deschide vineri seară cea de-a XXI-a ediţie a FITS, evenimentul fiind urmat de un foc de artificii, la miezul nopţii.