"În urma reclamaţiilor primite la dispecerat şi la Telverde, foarte multe s-au îndreptat către conducerea RATB. Şi nu este prima dată. Dacă astă iarnă au făcut o treabă de mântuială, acum suntem într-o nouă situaţie. Sunt total nemulţumită de modul în care au acţionat pentru a îndepărta zăpada din staţiile RATB şi din refugii şi sunt nemulţumită de faptul că am cerut să se suplimenteze numărul de autobuze în Bucureşti, nu au găsit un număr suficient aşa cum am stabilit. Am aflat cu stupoare că domnul director şi-a luat concediu fără să ne anunţe”, a declarat Gabriela Firea, potrivit News.ro.
Primarul Capitalei a susţinut că angajaţii RATB ştiu că în perioada de iarnă nu se iau concedii.
"Ca să nu mai spun că am discutat cu mai mulţi reprezentanţi ai RATB care au afirmat că de ani de zile se ştie şi se respectă că în lunile decembrie şi ianuarie, conducerea RATB nu intră în concediu, tocmai pentru că sunt condiţii de iarnă şi trebuie luate decizii spontane. Am toleranţă zero la tupeu faţă de cetăţeni, faţă de şmecherii din anumite instituţii, cărora nu li s-a mişcat un fir de păr de ani de zile şi cred că mai merge aşa”, a declarat Firea.
Cei șase administratori provizorii numiți sunt: Mihail Adrian Sorin, Ionuț Nicolae Cieocoiu, Iuliu Dan Gogescu, Dumitru Catană, Bogdan Alexandru Trifan și Mihai Petcu.
Deşi cei şase consilieri USR prezenţi la şedinţa de Consiliu nu au votat ordinea de zi, aceştia au votat, totuşi, împotriva demiterii conducerii RATB.
Consilierul general USR Ana Maria Ciceală a declarat că hotărârea propusă de primarul Capitalei nu este legală, întrucât nu au fost prezentate dovezi scrise, ci "sunt doar vorbe”.
"Doamna primar nu a pus pe ordinea de zi niciun fel de raport de evaluare a activităţii şi a performanţei a acestor oameni, administratori ai RATB. Ceea ce ne propune doamna primar, fără să aducă niciun fel de notificări scrise conducerii RATB, fără nicio evaluare de performanţă, în absenţa acestor dovezi scrise, sunt doar vorbe”, a declarat Ana Ciceală, consilier USR.
Intervenţia consilierului USR a fost întreruptă, însă, de consilierii PSD, care au acuzat-o că ia apărarea unei conduceri ineficiente a RATB, iar preşedintele de şedinţă, Orlando Marian Culea, a cerut acesteia să îşi încheie intervenţia şi să predea microfonul. Deoarece consilierul USR a refuzat să îşi încheie pledoaria, spiritele s-au încins, iar preşedintele de şedinţă a cerut evacuarea acesteia din sala de şedinţă. După mai multe minute de certuri şi schimburi de replici, Ana Ciceala a predat microfonul şi şedinţa s-a putut relua.
Primarul general, Gabriela Firea, a declarat, sâmbătă, în cadrul ședinței Consiliului General al Municipiului București, că are mare încredere în faptul că Mihail Adrian Sorin, consilier general din partea PSD, va pune ordine la RATB.
Precizarea a fost făcută în debutul ședinței, în care consilierii generali au votat demiterea actualului Consiliu de Administrație al RATB.
"Un singur nume vreau să rostesc, ca o garanție pentru toți salariații RATB. Sunt 11.000 de oameni, care stau acum și așteaptă să vadă ce se întâmplă cu ei. Nu se întâmplă nimic negativ, ci lucrurile se pun în ordine. Pentru că această capitală este condusă, nu este lăsată pe mâna șmecherilor. (...) Am mare încredere în domnul Mihail Adrian Sorin, consilier general, din rândul dumneavoastră, că va pune ordine la RATB", a precizat ea.
Firea a amintit că în cadrul ședinței urmează să fie stabilită conducerea interimară a RATB.
Gabriela Firea a anunțat, vineri seara, convocarea unei ședințe de îndată a Consiliului General al Municipiului București, pentru a supune dezbaterii două proiecte de hotărâre prin care propune revocarea Consiliului de Administrație al Regiei Autonome de Transport București și numirea unui Consiliu de Administrație provizoriu până la finalizarea procedurii de selecție a administratorilor, procedură prevăzută de OUG 109/2011.
Decizia edilului-șef a fost motivată de neîndeplinirea de către actuala conducere a RATB a obligațiilor și responsabilităților în ceea ce privește planul de măsuri pentru deszăpezirea și combaterea poleiului în Capitală.
PNL nu a participat la ședința convocată de Firea
Grupul Partidului Național Liberal din cadrul Consiliului General al Municipiului București nu a participat la ședința convocată în termen de 14 ore de către Primarul Gabriela Firea, care a avut ca scop demiterea și înlocuirea Consiliului de Administrație (CA) al RATB.
Motivele pentru care grupul PNL din CGMB nu a răspuns convocării Consiliului General de către Primarul Gabriela Firea, sunt următoarele:
1. Schimbarea unui CA al unei regii din subordinea PMB nu reprezintă o problemă care să facă obiectul ședințelor “de îndată”;
2. Un nou CA, chiar și interimar, trebuie selectat cu grijă, prezentat publicului și doar apoi votat în Consiliul General; Acest proces nu se poate face în 14 ore, intervalul de timp de la convocarea CGMB și ședința de a doua zi a CGMB;
3. RATB este o regie cu un buget enorm (de 593 milioane de lei pe 2016), mai mare decât al municipiilor Brașov, Sibiu sau Ploiești. Un consiliu de administrație al RATB, chiar și interimar, are pe mâini o regie cu un buget imens și trebuie să fie populat de oameni competenți. Aceștia nu pot fi selectați în noaptea de dinaintea numirii lor;
4. Schimbarea acestui CA, numit de către PSD în vechiul Consiliu General, reprezintă doar o vendetă internă a PSD, o reîmpărțire a influenței între diferitele lor grupuri politice asupra regiilor și companiilor Bucureștiului;
5. Înlocuirea CA al RATB trebuie să aibă o bază legală solidă. Faptul că directorul general al regiei a plecat în concediu fără să o anunțe pe doamna primar, nu reprezintă un temei legal suficient. O societate de calibrul RATB nu poate sta într-un singur om, trebuie să acționeze pe baza unor proceduri interne puse la punct în caz de vreme rea, etc. În acest caz doamna primar trebuia să sesizeze CA-ul existent și acesta să ia măsuri dacă activitatea RATB a fost neconformă, în urma unei analize;
6. Dacă tot a decis schimbarea CA al RATB, acesta trebuie să se facă cu respectarea legii 111/2016 (referitoare la managementul privat al companiilor). Consiliul general trebuie să demareze urgent selecția unor membri profesioniși ai CA al RATB și să publice scrisoarea de așteptări a acționariatului cu privire la viitorii administratori.