A noua ediție a festivalului a avut loc în Capitală iar gala de încheiere, când au fost acordate și premiile, a fost organizată sâmbătă.
Din cele 56 de scurtmetraje înscrise, juriul format din Amid Amidi, Christian Pfohl si Robert Morgan a decis să acorde premiul cel mare animației 'Poils"/ "Păr", pe care a descris-o drept "o viziune nostimă și feminină asupra sexualității și atracției, cu o estetică proaspătă, în stilul benzilor desenate independente". Trofeul Anim'est este oferit de Arcub.
Belgia a mai câștigat o dată trofeul, în 2012, prin "Oh Willy...", regia Emma De Swaef și Marc James Roels.
Premiul pentru Cel mai bun Film de Scurtmetraj, oferit, de asemenea, de Arcub, a fost adjudecat de "The Obvious Child"/ "Copilul vădit", regia Stephen Irwin, Marea Britanie, 2013. A fost considerat "un film ce oferă o descriere deopotrivă comică și de coșmar a anxietăților copilăriei, printr-o reinterpretare savuroasă a iconografiei desenelor animate vechi", după cum a motivat juriul.
Juriul a acordat și o mențiune specială scurtmetrajului francez "Premier automne"/ "Prima toamnă" (regia Carlos De Carvalho și Aude Danset, 2013), pe care l-a descris drept "un portret colorat, obsedant și enigmatic al relațiilor dintre bărbați și femei și al câinilor morți".
Premiul pentru Cel mai bun Film de Lungmetraj, oferit de Uniunea Cineaștilor din România, a fost acordat animației braziliene "O Menino et o Mundo"/ "Băiatul și lumea", în regia lui Ale Abreu, pentru "grafica simplă și expresivă ce transmite o viziune complexă și autentică asupra lumii moderne".
Juriul format din Lana Tankosa Nikolic, Yiorgos Tsangaris și Laurentiu Damian a acordat Premiul pentru Cel mai bun Film Studențesc, oferit de Uniunea Cineaștilor din România, scurtmetrajului britanic "Small People with Hats"/ "Oameni mici cu pălărie", în regia Sarinei Nihei, "o viziune socio-politică exprimată printr-un limbaj vizual original și amuzant".
O mențiune specială pentru film studențesc a fost acordată scurtmetrajului "Nieprawdopodobnie elastyczny czlowiek"/ "Un bărbat incredibil de elastic", o producție poloneză în regia Karolinei Specht.
Premiul pentru Cel mai bun Film din sectiunea Balkanimation, oferit de Romanian Casting Call, a mers în Serbia, pentru "Obican dan"/ "O zi obișnuită" (regia Vuk Palibrk), pentru "abordarea amuzantă și simbolistică prin care autorul ridică întrebări despre trecutul, prezentul și viitorul societății în care trăim".
"Pui de somn"/ "Baby Nap", în regia lui Paul Mureșan, a câștigat anul acesta Premiul pentru Cel mai bun Film Românesc, oferit de Institutul Cultural Român. Scurtmetrajul a convins juriul cu "talentul și sensibilitatea prin care autorul dezvăluie aspecte ale realității de-a lungul unei călătorii fantastice".
În secțiunea Music video & Advertising, jurizată de Alexis Beaumont, Sergiu Negulici și Marius Alexe, au fost premiate videoclipul piesei "Tharsis Sleeps", a formației britanice Throne, regizat de Nicos Livesey și Tom Bunker, și clipul publicitar Rugby Bugs, realizat de Matthias Bauerle, Fabian Fricke, Emanuel Fuchs, Martin Lapp și Carl Schroter pentru Conferința de animație, efecte, jocuri și transmedia FMX, din cadrul Festivalului de Animație de la Stuttgart, Germania.
Premiul Publicului, acordat unui scurtmetraj din secțiunea Animash și oferit de Arcub, a mers, de asemenea, în Belgia. "Oh My Dog!", animația în regia lui Chloe Alliez despre o întrecere în forță și talent a celor mai desăvârșite exemplare canine, a mai fost premiată anul acesta la Stuttgart și Short Shorts.
Un juriu format din copii (Dan Hurduc, Katia Radu, Aleksia Vian Radu) a ales câștigătorul secțiunii Minimest: "SuperBot — sub lupă totul e mai mare"/ "SuperBot — Una cuestion de aumento", în regia argentinienilor Pablo Alberto Diaz și Gervasio Rodriguez Traverso, a cucerit anul acesta prin umor și originalitate.
Filmele câștigătoare ale celei de-a noua ediții Anim'est pot fi urmărite duminică, 12 octombrie, de la ora 18,30, la Cinema Studio.
Tot în cadrul galei de închidere, publicul a vizionat în premieră filmele de animație produse în cadrul celor două ateliere desfășurate la cea de-a noua ediție a festivalului.
Între 30 octombrie — 2 noiembrie, festivalul revine la Chișinău pentru al patrulea an consecutiv.