Cineastul Thoms Ciulei interzice difuzarea pe teritoriul României a filmelor semnate de el şi de tatăl lui, Liviu Ciulei, excepţie făcând doare proiecţiile din cadrul insituţiilor de învăţâmânt. Decizia sa vine ca urmare a "atitudinii destructive a Centrului Naţional al Cinematografiei" (CNC) în ceea ce priveşte restaurarea filmelor lui Liviu Ciulei şi a "tratamentului discriminatoriu şi destructiv" legate de producţiile proprii.
Într-un comunicat transmis recent, Thomas Ciulei precizează să măsura intră în vigoare pe 19 octombrie.
"În 2008, Liviu Ciulei a declarat că, în cazul unei restaurări a filmului Pădurea Spânzuraților, își dorește ca aceasta să fie făcută la cele mai înalte exigenţe. Această șansă s-a ivit chiar în 2008, când Fundația World Cinema Foundation, înființată de Martin Scorsese, a dorit să ofere un proiect de restaurare a Pădurii Spânzuraților, în valoare de peste 200.000 euro", se precizează în document.
"Dezinteresul Centrului Național al Cinematografiei pentru găsirea soluțiilor de a susține această lăudabilă inițiativă pe plan intern a dus la retragerea ofertei făcută de World Cinema Foundation, pierzându-se astfel o șansă uriașă de a resuscita un film al cărui suport original, pelicula, începe să-și atingă durata maximă de viață", a mai precizat Thomas Ciulei, subliniind că o soartă similară a avut şi pelicula "Valurile Dunării".
În ceea ce priveşte activitatea sa, Thomas Ciulei susţine, printre altele, că Televiziunea Română nu şi-a onorat unele obligaţii financiare, iar că CNC nu a încercat în niciun fel să îl sprijine în realizarea filmelor lui.
"În perioada 2010-2013 am produs două filme de lung metraj, Matei Copil Miner, regia Alexandra Gulea, și 2+2 în regia mea. O parte din finanțarea acestor filme era asigurată de către Televiziunea Română, care, în urma dificultăților financiare, nu și-a onorat la timp obligațiile asumate prin contract, lucru care a dus la depășirea perioadei contractuale de predare a filmelor la CNC de către firmă producătoare Europolis Film", a explicat cineastul.
"Menționez că SRTV are obligația de a finanța pelicule românești, conform legii Cinematografiei. În loc ca CNC să acorde cazului circumstanțe atenuante, cum a procedat cu multe alte producții (fiind vorba de un producător care a întâmpinat dificultăți în execuția financiară a unui film, fără vina acestuia, și care a făcut tot posibilul să ducă filmul la bun sfârșit), a luat în schimb decizia de a mă da ca producător în judecată pentru restituirea sumelor de credit în valoare de 2.045.880 RON, plus penalizări, și totodată de a bloca plata ultimelor tranșe de finanțare în valoare de 227.320 RON", a completat el.
În acestea condiţii, Thomas Ciulei consideră atitudinea CNC "discriminatorie, destructivă și în contradicție cu obiectivele formulate în legea Cinematografiei: 'dezvoltarea industriei filmului din România', și 'încurajarea inițiativei private în domeniile creației, finanțării și producției (...) filmelor românești sau celor realizate cu participare românească".
În final, Thomas Ciulei le-a cerut scuze celor care, deşi îşi vor dori, nu vor putea vedea în viitor filmele lui sau pe cele ale tatălui său, arătând că şi-ar fi dorit să nu fie "nevoit" să ia o astfel de decizie.