O amenințare globală
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că rezistența antimicrobiană reprezintă „una dintre principalele amenințări la adresa sănătății publice și a dezvoltării globale”. Dr. Chris Murray, autorul principal al studiului și director al Institutului pentru Măsurarea și Evaluarea Sănătății de la Universitatea din Washington, a subliniat că este esențial să ne concentrăm asupra dezvoltării și gestionării noilor antibiotice.
Cercetătorii au analizat datele legate de decesele cauzate de rezistența antimicrobiană pentru 22 de agenți patogeni și 11 tipuri de infecții, acoperind 204 țări între 1990 și 2021. Studiul a arătat o scădere a deceselor cauzate de rezistența antimicrobiană în rândul copiilor sub 5 ani, dar o creștere dramatică de peste 80% în rândul adulților cu vârste de 70 de ani și mai mult.
„Aceste tendințe opuse reflectă progresele în domeniul vaccinării și al infrastructurii de sănătate pentru tineri, dar, în același timp, vulnerabilitatea crescută a persoanelor în vârstă la infecții grave”, a explicat dr. Murray.
Ce spun cercetătorii
Combinarea agentului patogen Staphylococcus aureus (stafilococul auriu) cu meticilina s-a dovedit a fi una dintre cele mai letale, numărul de decese asociate crescând de la 57.200 în 1990 la 130.000 în 2021. Studiul a folosit modele statistice pentru a prognoza numărul de decese atribuite rezistenței antimicrobiene până în 2050, luând în considerare trei scenarii: menținerea situației actuale, dezvoltarea de antibiotice noi și îmbunătățirea calității îngrijirii medicale.
Se estimează că, în 2050, numărul deceselor cauzate direct de rezistența antimicrobiană ar putea ajunge la 1,9 milioane, iar decesele asociate cu aceasta ar putea atinge 8,2 milioane. Regiunile cele mai afectate includ Asia de Sud, America Latină și Caraibe, și Africa Sub-Sahariană. În scenariul optimist, în care îmbunătățim îngrijirea medicală, s-ar putea evita aproximativ 92 de milioane de decese între 2025 și 2050. De asemenea, dezvoltarea unor antibiotice mai puternice ar putea salva 11 milioane de vieți în aceeași perioadă.