Isabel Dos Santos a studiat inginerie la King's College, Londra, inainte sa-si deschida primul sau business, la doar 24 de ani. Prima afacere in care a investit a fost un restaurant, numit Miami Beach, potrivit Incont.ro.
Rapid si sistematic, Isabel Dos Santos a acumulat participatii semnificative in industriile strategice din Angola: banci, ciment, diamante si telecom. Ceea ca a facut-o sa devina cel mai influent om de afaceri din tara sa.
Mai mult de jumatate din activele sale sunt detinute in companii portugheze cotate la bursa, ceea ce ii confera si credibilitate internationala.
La inceputul anului, Daily Mail nota ca cea mai bogata femeie din Africa detinea 19,5% din actiunile bancii BPI, una dintre cele mai mari de pe piata bancara din Portugalia, participatie estimata la 465 milioane de dolari. Totodata, Dos Santos detinea 25% din actiunile bancii angoleze BIC, participatie ce valoreaza 160 milioane de dolari.
Anul trecut, Isabel Dos Santos si-a majorat participatia in cadrul celei mai mari companii media din Portugalia, ZON Multimedia, de la 4,9% la 28,8%, ce valora in ianuarie aproximativ 385 milioane de dolari. De asemenea, detine si 25% din actiunile Unitel, unul dintre cei mai mari operatori telecom din Angola.
Dar cum a ajuns ea la aceasta uriasa avere? In primul rand, este fiica cea mai mare a presedintelui Angolei, José Eduardo Dos Santos. Apoi a reusit sa faca aceste investitii majore fie preluand cate o "bucata" din vreo companie ce dorea sa faca afaceri in Angola, fie din penita stiloului tatalui sau, care i-a usurat drumul in afaceri, scriu jurnalistii de la Forbes.
Mai intai a pus mana pe diamante. Angola este al patrulea cel mai mare producator de diamante din lume. Vinde de 1 miliard de dolari pe an pretioasele pietre ce se gasesc in minele situalte in nord estul tarii. Concesionarul exclusiv al acestora este compania de stat Endiama. In 1999, presedintele Dos Santos a impins Endiama sa formeze un parteneriat cu trei companii din Israel pentu vanzarea diamantelor. In spatele tranzactiei, ar fi stat traficantul rus de arme Arkadi Gaydamak, fostul confident al presedintelui Dos Santos in timpul razboiului civil din 1992-2002, scrie Forbes. Noua companie se va numi Ascorp. Israelienii si Gaydamak raman cu 24,5 % din actiuni, iar guvernul cu 51%. Celalalt actionar? Surpriza! Isabel dos Santos, care a aparut cu o participatie de 24,5%, printr-o societate de investitii din Gibraltar, Trans Africa Investment Services, potrivit raportului anual TAIS ".
Au urmat apoi afacerile in industria cimentului, telecom si domeniul bancar. Mai multe aici.