În caz că nu știai, platforma lui Mark Zuckerberg colectează informații despre tine fără ca tu să știi sau să-ți dai acordul, prin intermediul acestor butoane albastre pe care le vezi pe mai toate site-urile pe care le vizitezi. Așa știe, rețeaua socială ce pagini vizitezi, cât timp petreci pe el și așa mai departe.
În acest sens, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că proprietarii de site-uri pot fi trași la răspundere pentru transmiterea de date către Facebook fără acordul utilizatorilor, ceea ce se întâmplă atunci când un utilizator accesează o pagină de web ce are un buton de „like", indiferent dacă acel utilizator a apăsat butonul sau nu.
Cum ar trebui să arate în viitor butonul de like al Facebook
Această decizie nu oprește Facebook sau alte companii care au widget-uri similare să mai ofere această opțiune proprietarilor de site-uri. Dar platformele web ar trebui să obțină consințământul utilizatorilor înainte de a trimite date către Facebook. În acest moment, datele tale sunt trimise la rețeaua socială imediat cum pagina este încărcată, fără ca tu să ai un cuvânt de spus. În viitor, site-urile ar trebui să schimbe această strategie.
Un caz concret este cel al magazinului german de haine Fashion ID, care este dat în judecată pentru că a trimis datele personale ale utilizatorilor către Facebook.
Încorporarea butonului „like" pe site-ul său îi permite să optimizeze publicitatea bunurilor sale, făcându-le mai vizibile pe rețeaua socială Facebook. Așadar, Fashion ID a fost găsită vinovată de faptul că și-a dat acordul pentru colectarea și transmiterea datelor „pentru a beneficia de un avantaj comercial".
În acest context, consilierul general asociat Facebook, Jack Gilbert, a declarat că „Analizăm cu atenție decizia instanței și vom colabora strâns cu partenerii noștri pentru a ne asigura că pot continua să beneficieze de pluginurile noastre sociale și de alte instrumente de afaceri în conformitate cu legea".