În primul rând, nu uită de igienă personală. Bolile cu transmitere sexuală pot apărea din cauza anumitor infecţii cauzate proastă igienă. În al doilea rând, trebuie să te asiguri căvei folosi mijloace contraceptive.
Prezervativul este important nu doar pentru evitarea unei sarcini nedorite, ci şi pentru a ţine la distanţă o boală sexuală. Nu în ultimul rând, asigura–te că eşti depilată. În timpul unei partide sexuale ambii parteneri transpiră mult, iar umezeală, mai ales în zonele cu pilozităţi, favorizează formarea de colonii bacteriene dăunătoare.
Importantă igienii intime
Cel mai des întâlnite probleme cauzate de o igienă intimă precară sunt infecţiile vaginale, cistitele şi iritatiile vulvei. Igienă intimă trebuie realizată zilnic, chiar şi înperioada menstruaţiei. Sângele menstrual are un miros neplăcut nu pentru că ar conţine microbi, ci pentru că intră în contact cu germenii din aer şi bacteriile. Înainte de realizarea igienei intime, este necesară spălarea corectă a mâinilor. Se pot folosi dezinfectanţi.
Sunt nerecomandate duşurile vaginale. Igienizarea trebuie făcută cu accent pe zona externă, indiferent de secreţiile care apar. Vaginul secretă substanţe naturale prin care se apară de microbi. Practic, organul sexual feminin se spală singur.
De aceea, e bine să se evite folosirea săpunurilor, a sampoanelor sau a gelurilor de dus în curăţarea acestei zone. Pentru o spălare adecvată în interior se foloseşte un irigator, iar igienizarea se face doar cu apă fiartă şi apoi răcită. Flora vaginală poate fi afectată de apă cu impurităţi, motiv pentru care trebuie fiartă înainte.
Când este necesară vizită la medic
Dacă pe durata menstruaţiei, deşi este sunt respectate regulile de igienă de mai sus, apar scurgeri albe, ele sunt normale. Dacă acestea sunt abundente şi sunt însoţite de mâncărimi ori de o senzaţie de usturime este necesară vizită la ginecolog.