Exportatorii vor fi obligați să obțină licențe sau să dovedească prin documente ce TVA au avut dinainte de invazie, dar și faptul că aduc valuta în țară. Guvernul vrea să elimine astfel firmele fantomă, să repatrieze mai multe venituri în valută şi să colecteze mai bine impozitele. De asemenea, autoritățile de la Kiev au anunțat că se vor înăspri controalele pentru livrările de cereale și de oleaginoase, iar noi norme care să oblige firmele să aducă veniturile în țară vor fi valabile din 2024. Ucraina este unul dintre cei mai importanți producători și exportatori mondiali de produse alimentare, iar sectorul său agricol a fost unul profitabil.
„Este 70% – 75% din ceea ce traderii din diverse industrii au păstrat în afara Ucrainei de la începutul războiului”, a declarat un oficial guvernamental, citând calculele Băncii Centrale.
Este şi unul dintre motivele pentru care Guvernul a înăsprit controlul asupra livrărilor de cereale şi seminţe oleaginoase. Puterea de la Kiev va cere exportatorilor de astfel de mărfuri fie să obţină licenţe, fie să furnizeze documentele privind TVA de dinainte de invazie. De asemenea, ei vor trebui să dovedească că repatriază valuta.
Noile reglementări ar urma să intre în vigoare în 10 zile şi să fie valabile în 2024.
Ucraina este unul dintre cei mai importanţi producători şi exportatori mondiali de produse alimentare, iar sectorul său agricol a fost, tradiţional, unul profitabil. Guvernul vrea să elimine firmele fantomă, să repatrieze mai multe venituri în valută şi să colecteze mai bine impozitele, în condiţiile în care aliaţii Ucrainei analizează eforturile anti-corupţie.