Cele mai importante reguli de închiriere auto
În primul rând, la o mașină închiriată nu ai grija cheltuielilor de întreținere, a impozitelor sau a asigurării obligatorii. Iar dacă plătești suplimentar, poți primi diverse pachete de asigurare în caz de accident.
Însă, este important de știut că majoritatea firmelor de închiriere auto impun mai multe reguli pentru șoferi:
- să aibă vârsta minimă între 19 și 24 de ani
- să dețină permis de conducere valabil
- să aibă o experiență în conducere de cel puțin 1 an (unele companii impun până la 4 ani de experiență)
- să aibă mai puțin de 65 de ani.
În ceea ce privește vârsta, fiecare companie poate stabili propriile limite. De exemplu, sunt firme care nu închiriază mașini decât celor care au peste 25 de ani, dar nu mai mult de 60 de ani. Alte firme, în schimb, acceptă șoferi mai tineri, dar impun plata unei taxe suplimentare. La fel și în cazul șoferilor trecuți de 65 de ani.
Majoritatea firmelor de închirieri auto acceptă să pună la dispoziția unei persoane o mașină doar dacă a împlini 21 de ani. Sau dacă nu are mai mult de 70 de ani.
Cei care nu se încadrează în aceste limite, fie nu pot închiria o mașină, fie trebuie să plătească o supra-taxă.
Asta pentru că majoritatea accidentelor rutiere sunt produse de șoferii fără experiență, pe de-o parte. Iar pe de altă parte, studiile făcute la nivel internațional arată că riscul de a produce un accident crește după o anumită vârstă.
De exemplu, o companie din București percepe o taxă suplimentară zilnică de 5 euro dacă șoferul nu are între 24 și 69 de ani. Astfel de taxe sunt percepute și de companiile de închirieri auto din străinătate.
Așadar, chiar dacă legal nu există o vârstă maximă pentru a închiria o mașină, fiecare companie poate stabili o astfel de limită. Iar cei care trec de acest prag fie vor plăti mai mult, fie nu vor putea împrumuta un vehicul de la respectiva firmă.