Excesul de fructe în dietele pentu a pierde din kilograme este cea mai sigură cale către intoleranță și toate bolile ce decurg din aceasta. De aceea, Mihaela Bilic avertizează că fructele trebuie consumate întotdeauna proaspete și nu sub formă de suc și reamintește că legumele sigur nu îngrașă, pentru că nu conțin fructoză.
Cum se manifestă intoleranța la fructoză
Prea mult zahăr duce la intoleranță la fructoză, o absorbție greoaie a acesteia ce se manifestă prin: probleme digestive, balonare, diaree etc. Foarte rar este vorba de o problemă severă sau de o boală congenitală, susține Mihaela Bilic.
„Multe persoane suferă de un sindrom de malabsorbție al fructozei, care se manifestă prin probleme digestive, balonare, diaree etc. Foarte rar este vorba de o problema severă sau o boală congenitală, cel mai frecvent intoleranța apare ca urmare a unui exces de fructoză în alimentație!
Corpul nostru nu a fost proiectat să metabolizeze atât de multă fructoză, natura nu s-a gândit că vom consuma fructe din belșug, în fiecare zi!
Dacă nu slăbiți și vă simțiți balonați, s-ar putea ca problema să fie fructele consumate în exces. Fructele nu sunt un aliment de bază, ci un desert natural și sănătos. Să mănâncă cu moderație, pentru plăcerea gustului. Iar dacă vreți un aport de vitamine, minerale și fibre atunci consumați legume, nu îngrașă și nu conțin fructoză!”, a avertizat Mihaela Bilic, într-un mesaj postat pe Facebook.
Cum apare intoleranța la fructe
Potrivit specialiștilor, un aport de peste 50 de grame de zahăr din fructe, într-o zi.
„Zahărul din fructe este procesat exclusiv în ficat și dacă depășim un aport de 50g/zi riscăm un dezechilibru metabolic cu apariția depozitelor de grăsime pe abdomen și un nivel crescut de trigliceride în sînge.
Până acum 50 de ani aportul mediu de fructoză era de 15-25g/zi, iar astăzi se apropie de 80-100g mai ales în SUA și America de Sud. Din ce provine fructoza? Din fructe, miere și zahăr, care este un amestec de glucoză și fructoză”, a explicat Mihaela Bilic.
Recomandări: Fructe PROASPETE, nu suc, și LEGUME
Pentru a preveni intoleranța la fructoză și complicațiile date de acest proces, nutriționista Mihaela Bilic a explicat de ce sunt mai sănătoase fructele proaspete, ce trebuie mestecate cu tot cu pulpă, și nu sucul de fructe. Astfel, fructoza se absoarbe treptat în organism și în cantitate mai mică.
Fructoza poate proveni atât din fructe, zahăr (care este un amestec de glucoză și fructoză) și chiar miere.
„Cât despre fructe, să le consumăm proaspete, mestecate cu tot cu pulpă, nu transformate în suc- în felul acesta fructoza se absoarbe treptat și în cantitate mai mică.
Cea mai mare cantitate de fructoză o găsim în sucuri, indiferent că este vorba de fresh, sucuri naturale sau carbogazoase. Fructele campioane la conținutul de fructoză sunt cireșele, pepenii și strugurii. Deși are tot 4 cal/g precum proteinele din carne și amidonul din făinoase, fructoza îngrașă mai tare decât caloriile pe care le conține. Nu putem folosi fructoza ca și energie pentru mișcare, ea este materie primă pentru îngrășare!”, a mai avertizat Mihaela Bilic.
„Se mănâncă cu moderație, pentru plăcerea gustului. Iar dacă vreți un aport de vitamine, minerale și fibre atunci consumați legume, nu îngrașă și nu conțin fructoză!”, a adăugat nutriționista Mihaela Bilic.