"Ştim că Eurovisionul reprezintă o chestiune de imagine, de prestigiu. Iar noi nu avem dreptul de a propune un cântec prost", a explicat Zurab Alsania într-un comunicat de presă.
"Or, noi nu avem pur şi simplu bani pentru a produce un cântec bun", a adăugat directorul postului public ucrainean, citând "o situaţie politică şi financiară instabilă, agresiunea militară din est şi anexarea teritoriilor ucrainene".
"Din acest motiv, televiziunea naţională ucraineană, în acord cu European Broadcasting Union (EBU), a decis să refuze participarea la concursul Eurovision 2015 de la Viena", a adăugat el.
În timpul ediţiei din 2014, organizatorii acestui concurs au precizat că voturile exprimate de locuitorii din Crimeea, peninsula ucraineană anexată în luna martie de Rusia, vor fi contabilizate ca fiind ucrainene, din motive tehnice.
Ucraina a câştigat concursul Eurovision în anul 2004, prin intermediul cântăreţei Ruslana. Vedeta pop ucraineană a luat parte în mod activ la mişcarea contestatară pro-europeană din Maidan, piaţa centrală din Kiev, care a dus la desfiinţarea Parlamentului condus de fostul preşedinte Viktor Ianukovici, în februarie, în urma reprimării sângeroase a manifestaţiilor, încheiată cu peste 100 de morţi în decurs de trei zile.
Eurovision 2015 va fi o ediţie jubiliară, la împlinirea a 60 de ani de organizare a competiţiei, potrivit TVR.
Graţie Conchitei Wurst, travestitul cu barbă care a făcut senzaţie câştigând concursul Eurovision din acest an cu piesa "Rise like a Phoenix", Austria a obţinut dreptul de a organiza evenimentul de anul următor.
Astfel, finala ediţiei de anul viitor a Eurovision Song Contest se va desfăşura pe 23 mai, la Viena.
În acest an, Paula Seling şi Ovi, reprezentanţii României la Eurovision 2014, s-au situat, cu piesa "Miracle", pe locul al 12-lea în finala care a avut loc în luna mai, la Copenhaga, Danemarca.
Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: Abba, Julio Iglesias, Celine Dion şi Johnny Logan.
Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecţiei naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.
Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.