În ultimele săptămâni, contaminările cu virusul SARS-CoV-2 s-au dublat în Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Rusia și Ucraina, a declarat directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge. El și-a exprimat regretul că vaccinarea a fost relativ lentă în unele părți ale regiunii, informează DarikNews, potrivit G4Media.ro.
Astfel, potrivit oficialului european, mai puțin de 40% dintre persoanele cu vârsta peste 60 de ani au efectuat o serie de vaccinuri în Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Kârgâzstan, Ucraina și Uzbekistan.
Kluge a adăugat, de asemenea, că în Bulgaria, Georgia și Macedonia de Nord, mai puțin de 40% dintre lucrătorii din domeniul sănătății au primit cel puțin o doză de vaccin.
Declarația sa vine într-un moment în care mai multe țări europene, inclusiv Republica Cehă și Polonia, sugerează o relaxare a măsurilor restrictive luna viitoare, dacă numărul zilnic de cazuri continuă să scadă.
Cu toate acestea, OMS subliniază necesitatea măsurilor continue, inclusiv testarea rapidă și purtarea măștilor.
Potrivit organizației, până acum au fost înregistrate peste 165 de milioane de infecții cu coronavirus în regiunea europeană, iar în ultima săptămână au fost raportate 25.000 de cazuri de decese.
Kluge a cerut, de asemenea, autorităților să investigheze cauzele locale ale ratelor scăzute de vaccinare.
România nu exclude nici ea să renunțe la restricții, inclusiv ridicarea stării de alertă. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat recent că până la Paște, adică sfârșitul lunii aprilie, toate restricțiile ar putea fi eliminate, dacă evoluția Covid-19 va permite o astfel de relaxare.
„Nu-mi place să fac astfel de predicții, dar cred că până la Sărbătorile de Paște vom avea o viață relativ normală, poate doar cu recomandarea purtării măștii în interior, în special în zonele aglomerate.
Având în vedere faptul că tulpina Omicron se transmite mult mai ușor decât tulpinile anterioare și lucrul acesta este certificat de numărul mare de cazuri din România și din întreaga lume. Principalul indicator este numărul de paturi pe care îl avem în spitale, pentru că dacă ne uităm, în București avem o aglomerare în spitale.
București, Cluj, Timișoara au cea mai mare creștere, dar nu este o surpriză pentru că sunt orașe cu un tranzit foarte mare, cu un grad mare de circulație.
Săptămânile următoare se va renunța la o parte din restricții, ulterior vom renunța și la starea de alertă, dar totul se va face etapizat, în funcție de gradul de ocupare din spitale.
Această tulpină Omicron se transmite mult mai ușor, inclusiv la persoanele vaccinate. Se transmite mai ușor, nu generează atât de multe cazuri grave, dar remarcăm că formele grave apar mai des la persoanele nevaccinate, este o proporție de 4 la 1”, a spus Alexandru Rafila, marți, la un post de radio.